Ești fericitul proprietar al unei mașini pe care o conduci cu drag. Ți-ai dori să parcurgi cât mai mulți kilometri la volanul ei și să te bucuri de senzația de libertate pe care ți-o oferă. De aceea, este important să citești, mai jos, care sunt cele 10 lucruri fără de care mașina ta ar suferi.
1. Schimbă filtrul de aer la timp
Filtrul de aer are rolul de a opri impuritățile să ajungă la motor. Schimbarea necesită o sumă infimă dar, care te poate scuti de cheltuieli mari.
2. Nivelul optim de lichid de frână
Lichidul de frână mai este denumit și lichid hidraulic și are rolul de a lubrifia sistemul de frânare al mașinii. În funcție de specificațiile mașinii, poți alege între cele două tipuri de lichid de frână: lichid pe bază de glicoli sau lichid pe bază de silicon.
3. Lichid pentru curățat parbrizul
Vizibilitatea la condus este esențială pentru siguranța ta și a pasagerilor din mașină. Rezervorul de lichid pentru parbriz trebuie să fie, întotdeauna, plin cu soluție de calitate, care curăță bine și care rezistă la temperaturile de afară.
4. Ulei de motor de calitate și în cantitatea recomandată
Verificarea uleiului de motor este o operațiune simplă, pe care o poți face chiar tu. Parchează mașina pe drum drept, pentru ca uleiul sa fie egal distribuit în rezervor, lasă motorul să meargă puțin. Când motorul este cald, scoate joja din suportul ei și sterge-o cu o cârpă sau un prosop de hârtie. Apoi, introdu joja în ulei pentru a vedea care este nivelul real. În cazul în care uleiul nu ajunge până la semnul marcat pe jojă, înseamnă că trebuie completat.
5. Presiune optimă la anvelope
Anvelopele au nevoie de o presiune standard, pentru o eficiență maximă la drum și pentru a întârzia uzura lor prematură. Indiferent că ai pe mașină cauciucuri 185 65 r15 sau de alte dimensiuni, acestea au nevoie ca nivelul de aer din interior să fie cel recomandat de producător. De obicei, presiunea corectă poate fi aflată verificând informațiile din interiorul uneia dintre ușile din față. Dacă nu găsești aici informația, sigur este notată în manualul mașinii.
6. Plăcuțe de frână în stare bună
Cel mai mare coșmar este să te afli la volan și să rămâi fără frâne. Ca să eviți acest scenariu de groază, schimbă plăcuțele de frână cu unele noi, atunci când te apropii de pragul de 30.000 de kilometri. Și, de asemenea, verifică-le ori de câte ori simți că ceva nu este în ordine.
7. Benzină/motorină de calitate
Poți alege dintre 2 tipuri de benzină și 2 de motorină, iar variantele mai scumpe sunt și cele mai calitative, datorita anumitor proprietăți printre care cifra octanică, respectiv cifra cetanică. De asemenea, calitatea depinde de nivelul de aditivi adăugați (sulf, plumb, mangan).
8. Asigurare RCA
În cazul unor incidente nedorite în trafic, o asigurare RCA îți va asigura confortul de a transfera pagubele aferente către asigurător.
9. Spălare și igienizare lunară
O caroserie spălată și dată cu ceară va face ca mașina ta să arate ca nouă, pentru mai mult timp. Când cureți mașina, nu neglija nici interiorul, deoarece dacă mizeria rămâne necurățată mai mult va fi mai greu de înlăturat.
10. Revizii periodice la service
Mașina ta are nevoie de inspecții periodice complete, pentru a funcționa în parametrii de maximă siguranță. Apelează la un mecanic priceput care să-ți spună dacă este nevoie să faci vreo intervenție pentru a preveni orice neplăcere în trafic.