Cercetările științifice au demonstrat că un consum frecvent și regulat de ceai poate avea efecte benefice asupra organismului uman, așa că iată 11 motive pentru care ar trebui să bei zilnic o ceașcă cu ceai sau cu infuzii de plante.
1. Bun înlocuitor pentru cafea
Cafeaua este absolut delicioasă, însă, uneori, e indicat să faci o pauză de la cofeină. Înlocuiește cafeaua cu ceai negru sau verde, pentru doza de energie zilnică.
2. Ceaiul verde susține sănătatea pielii
Ceaiul verde este plin de antioxidanți, care protejează pielea de razele UV, dar și de alți factori poluanți. În plus, ceaiul verde ameliorează manifestările clinice ale psoriazisului sau a altor afecțiuni cutanate.
3. Ceaiul negru combate halitoza
Ceaiul negru te scapă de respirația urât mirositoare, omorând bacteriile din cavitatea bucală. Fă gargară cu ceai negru sau, pur și simplu, bea-l regulat.
4. Are efect calmant
Ceaiul de tei sau de valeriană reduce stările de agitaţie şi anxietate și combate insomnia. Două sau trei căni cu astfel de infuzii pe zi sunt ideale pentru a menţine starea de bine şi relaxare.
5. Ceaiul protejează dantura
Ceaiul verde distruge bacteriile din cavitatea bucală, păstrând dinţii puternici şi sănătoşi. Această caracteristică a ceaiului verde poate fi atribuită prezenţei antioxidantului numit catechină.
6. Crește rezistența la efort fizic
Ceaiul verde este băutura perfectă pentru persoanele care fac sport, întrucât contribuie la energizare, hidratare și la o mai bună rezistență musculară.
7. Ceaiul verde reduce riscul bolilor cardiovasculare
Ceaiul verde îmbunătăţeşte nivelul de grăsimi din sânge, protejează sănătatea inimii și, datorită antioxidanților conținuți (catechine), ajută la reducerea tensiunii arteriale.
8. Te ajută să te menții în formă
Ceaiul nu are calorii, așa că poate fi consumat fără probleme, indiferent de dietă. De asemenea, polifenolii din ceaiul verde ajută la arderea caloriilor și la scăderea colesterolului, conducând astfel la reducerea greutăţii corporale.
9. Încetinește îmbătrânirea
Ceaiul verde luptă împotriva radicalilor liberi, produşi de diverse surse de poluare, cum ar fi fumul de ţigară sau razele ultraviolete, care îmbătrânesc prematur organismul.
10. Are efect detoxifiant
Ceaiul ajută la o bună funcţionare a rinichilor şi previne retenţia de apă. În plus, reglează tranzitul intestinal, stimulează ficatul şi întregul sistem digestiv, asigurând astfel detoxifierea organismului.
11. Te ferește de efectele fumatului
Substanțele nocive din țigări pot avea un efect negativ asupra organismului, însă consumul de ceai va contracara o parte din efectele adverse ale acestui viciu.
Așadar, ceaiul este o băutură sănătoasă, care poate fi servită atât caldă, cât și rece, indiferent de anotimp. Acum te poți bucura de o mulțime de sortimente de ceai din supermarket, pe care le poți prepara acasă în diferite combinații.