Cel mai bun prieten al omului este o bucurie în orice cămin și devine imediat centrul atenției, fiind iubit și îngrijit de întreaga familie. Pentru ca starea lui de sănătate să fie în parametri normali cât mai mult timp, se recomandă sterilizarea sau castrarea, intervenții chirurgicale minim invazive ce trebuie efectuate de medicul veterinar, după un consult de specialitate. Sterilizarea constă în eliminarea ovarelor și a uterului unei femele, iar castrarea reprezintă înlăturarea testiculelor la câinii masculi.
Iată care sunt cele mai importante 3 motive pentru care este recomandat să castrezi sau să sterilizezi un câine, indiferent de rasă și de mărime:
Contribuie la îmbunătățirea sănătății câinelui
Prin castrarea și sterilizarea câinilor îi ajuți pe aceștia să-și mențină organismul sănătos pentru mai mult timp. Sterilizarea ajută la prevenirea infecțiilor uterine și reduce riscul de apariție a cancerulului de sân, de aceea se și recomandă înainte de primul ciclu menstrual. Totodată reduce riscul de infecții ale uterului, previne sarcinile apărute în urma împerecherilor accidentale și diminuează apariția gestațiilor false care pot cauza afecțiuni medicale grave.
Castrarea previne cancerul testicular, și este bine să fie făcută înainte de vârsta de șase luni. Previne tumorile testiculare și scade riscul cancerului de prostată și al altor infecții și reduce posibilitatea apariției unor hernii sau a unor complicații urologice.
Reduce comportamentele agresive
Castrarea sau sterilizarea puilor înainte de a împlini un an are ca efect reducerea comportamentelor agresive la maturitate și deprinderea unui temperament echilibrat, atât față de oameni, cât și față de alți câini.
Masculii castrați sunt mai grijulii și mai afectuoși cu membrii familiei, iar dresajul este mai ușor de realizat. Câinii nu vor mai avea porniri necontrolate de marcare a teritoriului, înfruntări sau încăierări și nu vor mai lătra amenințător trecătorii.
Contribuie la viața echilibrată a câinelui
Un argument important în favoarea sterilizării este acela că după efectuarea procedeului chirurgical, femela nu va mai intra în călduri, așa că nu va mai avea manifestările gălăgioase în casă sau excesele de furie în timpul plimbărilor prin parc.
Masculii castrați nu vor mai simți nevoia să meargă departe de casă, ori să fugă din lesă atunci când simt mirosuri specifice împerecherii. Așa cum o deparazitare pentru câini a devenit un lucru obișnuit în cabinetele veterinare, și castrarea trebuie planificată în perioada recomandată de medic și efectuată de către veterinar.
Reține că nici sterilizarea, nici castrarea nu cauzează creșterea în greutate a câinilor, iar sterilizarea femelelor nu le afectează ritmul normal de dezvoltare. Respectă sfaturile medicale și ajută-i pe micuții tăi prieteni blănoși să aibă o viață veselă și armonioasă. Programează-i pentru control și pentru efectuarea procedurii adecvate câtă vreme sunt pui, până într-un an, ca să se recupereze rapid și să crească sănătoși, iar tu să te bucuri de cel mai bun prieten pentru mai multă vreme.