Dacă te-ai întrebat vreodată de la ce vine denumirea de ATV, îți spunem că aceasta este acronimul de la „All Terain Vehicle”, ceea ce, tradus pe înțelesul tuturor, înseamnă vehicul pentru toate tipurile de teren. Așadar, vorbim de un vehicul versatil, care poate fi folosit atât pe asfalt cât și pe teren accidentat sau pe nisip, iar acesta ar fi un prim argument în favoarea achiziționării unui ATV.
Există mai multe motive datorită cărora o astfel de investiție ar fi una avantajoasă, iar în materialul de față, le vom prezenta pe larg.
Este un vehicul multifuncțional
Cu un ATV poți face multe lucruri care ar fi dificil sau chiar imposibil de realizat cu o mașină obișnuită sau chiar cu una off-road. Astfel, un ATV poate fi folosit în egală măsură pentru activități recreative sau pentru a-ți satisface setea de adrenalină, dar și în scop utilitar.
De asemenea un ATV reprezintă un mijloc de transport ieftin și eficient pe distanțe scurte sau chiar medii, având un consum mai mic în comparație cu o mașină obișnuită.
Spre exemplu, un ATV CF-Moto se pretează pentru o gamă variată de activități, fiind foarte eficient dacă e folosit pentru munca la fermă, pentru deplasări în zone greu accesibile, pentru transport de materiale sau pentru o aventură off-road.
Este ușor de pilotat
Despre ATV se spune că este o combinație între motocicletă și mașină off-road, mai ușor de pilotat decât vehiculele din cele două categorii. Cele patru roți îți oferă mai multă stabilitate, așa că poți conduce un ATV chiar dacă nu știi să mergi pe bicicletă sau motocicletă. Comenzile sunt mai simple decât în cazul unei mașini, iar ATV-ul este mai ușor de ținut sub control.
Astfel, vei avea nevoie doar de câteva zeci de minute de practică pentru a învăța să pilotezi un ATV, chiar dacă nu ai experiență de șofat sau condus motociclete.
Cu toate acestea trebuie să ții cont de faptul că nu poți circula cu un ATV pe drumurile publice fără a avea permis de conducere. Astfel, pentru un ATV de capacitate mică, ce nu depășește 45 de kilometri pe oră, ai nevoie de permis din categoria AM, A1 sau B1. Totodată, pentru ATV-urile cu o capacitate mai mare de 50 de centimetri cubi și o viteză maximă de peste 45 de kilometri pe oră, îți trebuie permis categoria A sau B.
Există și o categorie de ATV-uri pentru copii, însă e lesne de înțeles că aceste vehicule nu au ce căuta pe un drum public.
Îl poți utiliza în orice condiții
Un ATV face față condițiilor meteo de orice fel, putând fi folosit atât pe vreme bună cât și pe ploaie sau zăpadă. Cu un astfel de vehicul poți răzbi mai ușor prin noroi și zăpadă, ajungând în zone în care accesul altor autovehicule este imposibil.
Desigur, în in astfel de condiții vitrege ai nevoie și de un echipament adecvat, care să te protejeze de frig și umezeală. Pentru ATV nu trebuie să-ți faci griji, pentru că este special conceput pentru astfel de condiții, așa că motorul este permanent protejat.
Oferă un grad mai mare de siguranță
Cu un ATV, riscurile de accidentare sunt mai reduse decât în cazul unei motociclete și chiar al unei mașini. Cele patru roți îi conferă stabilitate chiar și pe terenurile în pantă sau drumurile pline de gropi, iar ghidonul face ca ATV-ul să aibă un grad mai mare de manevrabilitate.
Aceste avantaje nu exclud însă necesitatea purtării echipamentului de protecție. Cel mai important accesoriu este casca, iar acesteia i se adaugă ochelarii de protecție și mănușile. De mare ajutor sunt și protecțiile pentru genunchi și coate, precum și încălțările speciale care să protejeze gleznele și gambele.
Acestea sunt principalele argumente pe care trebuie să le iei în calcul dacă mai stai pe gânduri și încă te întrebi dacă merită sau nu să îți cumperi un ATV.