Odată cu înaintarea în vârstă întreg organismul are de suferit. Dinții și gingiile sunt afectate de toate aceste modificări, iar anumite probleme de sănătate, frecvent întâlnite la persoanele adulte, pot să contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni stomatologice. Controalele periodice și tratamentul adecvat vă pot ajuta să vă mSănătatea orală este extrem de importantă, iar odată cu înaintarea în vârstă atenția acordată dințiloențineți dinții și gingiile sănătoase.
r și gingiilor trebuie să fie cu atât mai mare, cu cât crește riscul de apariția a afecțiunilor stomatologice. Bolile cronice, fumatul, dieta alimentară dezechilibrată, anumite medicamente administrate pot avea efecte nebănuite asupra sănătății orale.
Persoanele adulte încep să experimenteze tot mai devreme pierderea dinților naturali și au nevoie de soluții stomatologice pentru rezolvarea acestor probleme de sănătate orală. Iată care sunt principalele afecțiuni ce apar pe fondul îmbătrânirii și care trebuie tratate la timp.
1. Pierderea dinților
Dinții naturali pot să aibă de suferit din cauze multiple, pe fondul neacordării unei igiene dentare corespunzătoare și al netratării la timp a problemelor stomatologice apărute.
Pierderea unui dinte, indiferent de motiv are o soluție simplă, implantul dentar, al cărui mare avantaj este reprezentat de refacerea integrității arcadelor dentare, fără a se mai opta pentru susținerea și tratarea dinților alăturați edentației.
În plus, cu o îngrijire adecvată, implanturile dentare nu se cariază, sunt durabile și rezistă mulți ani, asigurând un confort sporit pentru că vorbirea nu este afectată.
2. Gingivita
Această inflamație ce apare din cauza dezvoltării bacteriilor la nivelul cavității bucale, afectează gingiile. Un periaj dentar precar sau inconsecvența igienei dentare determină inflamația și umflarea gingiilor, uneori cu sângerare și durere. Netratarea la timp a gingivitei duce la infecții și parodontită, una dintre principalele cauze ale pierderii dinților.
3. Boala parodontală
Vorbim de o afecțiune cronică în cazul bolii parodontale care își pune amprenta asupra structurilor osoase în care se fixează dinții. Cum se ajunge aici? Principala cauză de apariție o reprezintă placa dentară. Dezvoltarea bacteriilor la nivelul cavității bucale, dar și igiena dentară necorespunzătoare sau lipsă duc în timp la imposibilitatea realizării masticației și la pierderea dinților, deci la scăderea calității vieții. La toate acestea se adaugă și faptul că orice pierdere dentară afectează și estetic, ceea ce duce la scăderea încrederii în forțele proprii.
Cu cât ajungeți mai repede la medicul stomatolog pentru a beneficia de un tratament adecvat, cu atât problemele dentare și complicațiile vieții de zi cu zi se reduc.
4. Gura uscată sau xerostomia
Saliva este esențială în umectarea corespunzătoare a cavității bucale și deci în împiedicarea înmulțirii bacteriilor la nivelul gurii. Când organismul se confruntă cu o deficiență în ceea ce privește producerea necesarului de salivă, apare simptomul de gură uscată cunoscut și sub denumirea de xerostomie.
Cauzele de apariție sunt multiple, iar problemele generate de această afecțiune pot duce la apariția cariilor, a gingivitei, dar și a altor infecții bacteriene care în final conduc la pierderea dinților.
5. Bolile cronice
Impactul diabetului zaharat asupra organismului poate fi devastator. Dentiția și gingiile au de suferit enorm la persoanele care au diabet, regulile de igienă și consultațiile stomatologice periodice pentru acestea fiind diferite. Parodontoza și gingivita sunt frecvent diagnosticate la aceste persoane, iar tratarea poate fi problematică din cauza bolii.
Persoanele diagnosticate cu artrită sau cu diverse boli pulmonare au un risc crescut pentru a dezvolta parodontoze, precum și sindromul de gură uscată pe fondul administrării medicamentelor cu prescripție pentru bolile de care suferă, dar și a celor luate fără rețetă.
Cancerele bucal și faringian pot contribui de asemenea la apariția diverselor afecțiuni stomatologice.
Un stil de viață sănătos, cu o dietă alimentară echilibrată, cu mișcare, odihnă optimă, hidratare, fără vicii, plus o igienă corespunzătoare și controale stomatologice periodice, mențin o dantură sănătoasă pentru mai mult timp și previn apariția problemelor dentare. La primele semne ale unor afecțiuni stomatologice mergeți la medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat, pentru a vă bucura de viață și de un zâmbet minunat.