5 metode de imprimare a textilelor personalizate

Metoda de imprimare pe care o alegi este strâns legată de calitatea produsului personalizat. Descoperă în acest articol câte tipuri de imprimare pentru textile sunt disponibile și care sunt caracteristicile de care ar trebui să ții cont pentru cele mai multe rezultate.

Imprimarea digitală DTG

Imprimarea direct to garment (DTG) presupune utilizarea unei imprimante inkjet. Aceasta imprimă o cerneală specială direct în țesături, unde este absorbită de fibre. În momentul de față, metoda DTG este cea mai populară, datorită beneficiilor sale:

  • textura imprimeului este fină
  • pot fi imprimate cu ușurință imagini cu detalii mici
  • durata procesului este scurtă
  • pot fi personalizate țesături de orice culoare, inclusiv negre
  • culorile imprimeului sunt vibrante
  • imprimeul este durabil, cât timp articolul este spălat la o temperatură joasă, de preferat de mână

Imprimantele textile DTG sunt eficiente pe tricouri, hanorace, sacoșe și alte textile confecționate cu 100% bumbac și amestecuri cu poliester sau folii metalice.

Transferul termic

Transferul termic sau termotransferul implică aplicarea la cald a modelului dorit. Acesta este decupat dintr-o bucată de vinil, așezat cu grijă peste material, apoi se folosește o presă termică. Pot fi personalizate atât produse confecționate din materiale naturale, cât și cele din materiale sintetice.

Prețul termotransferului este scăzut, iar procesul este mai rapid decât în cazul altor metode de imprimare. În același timp, imprimeul nu este atât de rezistent în timp, în special dacă are și detalii mici. De aceea, transferul termic și-a pierdut din popularitate în ultimii ani.

Serigrafia

Procesul implică transferul cernelii pe material printr-o sită fină. Aceasta are unele orificii libere, unele astupate, astfel încât vopseaua trece doar prin o parte din ele. 

Metoda este eficientă în special pe țesăturile fine, iar imprimeul are o rezistență ridicată la raze UV, spălare și zgârieturi. Pot fi personalizate tricouri, sacoșe, pelerine, jachete, precum și abțibilduri, carton, lemn, metal sau piele.

Sublimarea

Sublimarea este tot un tip de personalizare direct în țesătură, însă este diferită de imprimarea DTG. În acest caz, se începe prin aplicarea culorii pe un suport de hârtie. Apoi, vopseaua e transferată la cald. 

Cel mai important avantaj este rezistența ridicată a imprimeului. De asemenea, pot fi imprimate la o calitate excelentă inclusiv fotografii. Dezavantajul sublimării este că poate fi folosită cu succes doar pe obiecte albe. Se acceptă și textile în nuanțe deschise, însă doar dacă imprimeul este negru. Metoda se folosește și la căni, veselă, mouse pad-uri și puzzle-uri.

Broderia

Deși broderia nu este o metodă de imprimare a textilelor, merită menționată în această listă. Calitatea excelentă a imaginii și rezistența ridicată în timp sunt cele mai importante beneficii ale acestei metode. Din păcate, timpul de producție poate fi mai mare.

Pot fi personalizate atât materiale confecționate din fibre sintetice, cât și din fibre naturale. Cele mai comune produse personalizate prin broderie sunt tricourile, cămășile, șepcile, prosoapele, rucsacii și halatele de baie.

Fiecare dintre aceste metode de imprimare a textilelor personalizate prezintă avantaje și dezavantaje. Alege soluția ideală pentru tine ținând cont de caracteristicile prezentate mai sus, astfel încât să obții cele mai bune rezultate pentru clienții tăi.