Să ai un somn bun, cu adevărat odihnitor, este la fel de important pentru sănătatea ta la fel ca o dietă sănătoasă sau sportul. Deși nevoile legate de somn diferă de la om la om, cei mai mulți adulți au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.
Cu toate acestea, Healthline ne spune că peste 35% dintre adulții din America nu ajung nici măcar la 5 ore de somn pe noapte. În această eră în care ne zbatem să facem continuu „mai mult”, somnul poate părea un lux. Lipsa somnului vine mai recent ca o laudă – „eu funcționez bine așa, nu am nevoie de prea mult somn”.
De fapt, odihna joacă un rol cheie în sănătatea noastră, atât cea fizică, cât și cea mentală. Așadar, ți-am pregătit 5 motive pentru care ar trebui să faci din somn o activitate prioritară:
Somnul te ajută să rămâi la o greutate constantă
Numeroase studii au arătat că prea puțin somn (adică mai puțin de 7 ore pe noapte) ne predispun la risc de obezitate – lipsa somnului afectează greutatea datorită mai multor factori, inclusiv hormoni. Mai mult de atât, ca să compenseze lipsa energiei, lipsa somnului te va face să poftești la alimente dulci. Iar lipsa somnului duce și la lipsa motivației, deci nu vei reuși să faci nici sport. Deci, un lucru e cert: somnul îți poate influența greutatea.
Somnul îți îmbunătățește concentrarea și productivitatea
Somnul e vital pentru variate aspecte ale sănătății creierului. Concentrarea, productivitatea și performanța, toate sunt afectate negativ de lipsa somnului. Pe de altă parte, dacă petreci pe saltea pat dormind între 7 și 8 ore pe noapte, vei avea parte de o activitate academică mai reușită. Studiile arată și că somnul crește capacitatea de memorie și concentrare.
Somnul influențează performanța sportivă
Nu doar capacitățile intelectuale sunt influențate de somn (sau de lipsa lui), ci și cele atletice. Studiile arată că somnul adecvat poate îmbunătăți abilitățile motorii, timpul de reacție, puterea musculară.
Mai mult decât atât, dacă faci orice fel de sport, trebuie să știi că mușchii tăi au vitală nevoie de somn pentru a se reface. Iar lipsa somnului crește riscul de accidentare – în timp ce motivația de a te antrena scade. Deci, un somn corespunzător s-ar putea să fie întocmai ce ai nevoie pentru o mai bună performanță sportivă.
Somnul afectează interacțiunea socială
Lipsa somnului îți afectează abilitatea de a interacționa cu ceilalți. Când suntem obosiți, e mult mai dificil să ne controlăm emoțiile și comportamentele în fața celorlalți. Oboseala ne va face să fim mai puțin empatici – deci, celor care experimentează un somn necorespunzător le va fi mai dificil să mențină conexiuni interumane.
Somnul susține un sistem imunitar sănătos
Chiar dacă nu vezi o legătură evidentă, somnul este strâns corelat cu sănătatea noastră imunitară. Un studiu realizat de Healthline arată că participanții care au dormit mai puțin de 5 ore pe noapte dezvoltau mai rapid o răceală decât cei care dormeau 7 ore în fiecare noapte. Recent, s-a descoperit și că somnul ajută medicamentele să aibă un efect mai eficient pentru sănătatea noastră.
Sfaturi pentru un somn mai odihnitor
Dacă te întrebi ce ai putea face pentru a-ți îmbunătăți somnul, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi:
- creează o rutină: culcă-te și trezește-te mereu la aceeași oră
- asigură-te că ai o saltea calitativă, perne ortopedice pentru dormit și lenjerie de pat premium, pentru că spațiul în care dormi influențează calitatea somnului
- nu mai folosi tehnologia cu cel puțin o oră înainte de culcare, pentru că lumina albastru afectează calitatea somnului.
În era în care se pune atât de mult accent pe productivitate, fă-ți loc în program pentru somn: acesta ar trebui să fie în capul priorităților tale, dacă îți dorești să le atingi pe toate celelalte.