Simptomele unei digestii deficitare precum balonarea, arsurile gastrice, constipația sau diareea pot apărea de mai multe ori de-a lungul vieții, fără a avea o cauză cronică, însă ele sunt deranjante și pot fi un semnal de alarmă pentru o afecțiune mai gravă. Din fericire, există metode simple și naturale prin care îți poți îmbunătăți digestia. Iată câteva dintre ele.
1. Consumă mai multe fibre
Fibrele solubile absorb apă și adaugă masă scaunului, protejând astfel împotriva constipației. Fibrele insolubile acționează ca o perie în colon și pun în mișcare eventualele reziduuri care împiedică digestia sau provoacă crampe. Fibrele solubile se găsesc în tărâțele de ovăz, nuci, semințe iar cele insolubile pot fi consumate din legume și cereale integrale.
2. Adaugă grăsimi sănătoase dietei tale
O digestie bună are nevoie de grăsimi suficiente. Grăsimile te ajută să te simți sătul după o masă și contribuie la absorbția nutrienților. Însă nu orice grăsimi sunt bune. Acizii grași omega 3 sunt cei de care ai nevoie pentru o digestie sănătoasă. Aceștia contribuie la scăderea riscului de a face o boală digestivă inflamatorie. Alimentele bogate în acizi grași omega 3 sunt semințele de in, de chia, nucile, peștele gras precum somonul, macroul sau sardinele.
3. Hidratează-te
Una dintre cauzele comune ale constipației este deshidratarea. Experții recomandă să bei un litru jumătate sau chiar doi litri de lichide pe zi. Atenție, cafeaua sau sucurile carbogazoase nu intră la socoteală aici. In plus, dacă locuiești într-o zonă foarte caldă sau dacă obișnuiești să faci exerciții fizice intense, va fi nevoie să consumi o cantitate mai mare de lichide. Dacă nu reușești să bei suficiente lichide, include în dieta ta legume bogate în apă precum castravetele, zucchini, țelină apio, roșii, pepene, căpșune, grapefruit sau piersici.
4. Mestecă mâncarea timp îndelungat
Digestia începe în gură. Alimentele pe care le mănânci trebuie să fie în bucăți cât mai mici, pentru ca enzimele din tractul digestiv să le poată dizolva. Cu cât reușești să mesteci mai bine alimentele, cu atât ușurezi procesul de digestie care are loc în stomac și mai departe în intestinul subțire. Mestecatul produce salivă, iar saliva ajută la dizolvarea unora dintre carbohidrații și grăsimile din alimentele pe care le mesteci. În plus, saliva ajută digestia și previne arsurile gastrice sau indigestia.
5. Ia suplimente cu nutrienți care ajută digestia
Anumiți nutrienți ajută digestia. Probioticele sunt bacterii bune care sporesc sănătatea tractului digestiv, reduc balonarea, gazele intestinale, precum și contipația sau diareea. Probioticele se pot găsi în alimente fermentate, precum kimchi sau iaurt. Ele sunt disponibile și sub formă de suplimente alimentare și se găsesc în farmacii. Găsești probiotice și alte produse digestie în oferta Sensiblu.
Pentru o digestie sănătoasă, ia o pauză, deconectează-te de la problemele zilei și ia masa într-o atmosferă relaxată.