Infecțiile vaginale apar în momentul în care este destabilizat echilibrul micromediului vaginal de către o o bacterie, care afectează aciditatea pH-ului și scade numărul de lactobacili vaginali.
Mâncărimile vaginale notifică adesea prezența unor astfel de infecții. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 90% dintre cazurile de infecții vaginale sunt diagnosticate cu vaginită bacteriană (gardnerella vaginalis), trichomoniază (trichomonas vaginalis) și candidoză (candida albicans). Încă de la primele mâncărimi vaginale ar trebui să te adresezi unui medic specialist. Acesta va urma să îți precizeze ce tip de infecție genitală ai dezvoltat, în urma unui consult și a unui set de analize.
Femeile pot dezvolta infecții vaginale în momentul în care sunt însărcinate, au diabet, au sistemul imunitar slăbit, atunci când iau antibiotice, când folosesc anticoncepționale cu doze mari de hormoni estrogeni sau când folosesc spray-uri vaginale. Printre cele mai frecvente simptome ale infecțiilor intime se numără: modificarea secrețiilor vaginale, disconfort în zona vaginală și nevoia de a urina des.
Cinci soluții care să te protejeze de infecțiile vaginale
Una dintre cele mai bune soluții pentru a evita mâncărimile vaginale și pentru a te proteja de infecțiile vaginale este purtarea lenjeriei din bumbac. Acest tip de material nu reține căldura sau umiditatea și te va ajuta să-ți menții zona intimă uscată.
O a doua soluție pentru a nu infecta zona intimă este purtarea hainelor lejere. Nu trebuie ca lenjeria de corp sau pantalonii să fie prea strâmți. Astfel, poate crește temperatura corpului și, implicit, cantitatea de umiditate în jurul părților intime. În acest caz, șansele de mâncărime vaginale cresc și poate fi determinată apariția unei infecții.
O metodă de a preveni infecția vaginală este evitarea tampoanelor parfumate, deodorantelor vaginale și produselor de igienă intimă parfumate. În cazul în care sesizezi că vaginul are un miros neplăcut, atunci te poți adresa medicului. Acesta va stabili dacă s-a dezvoltat sau nu o infecție.
De asemenea, poți preveni mâncărimile vaginale dacă nu îți vei spăla vaginul pe interior la duș. Vaginul are funcția de autocurățare, deci nu va trebui să apelezi la așa numitul „duș vaginal”. Spălatul vulvei cu un săpun blând, fără parfum sau pur și simplu cu apă este cel mai sănătos mod de a curăța organele genitale.
A cincea soluție este să schimbi rapid hainele ude. Nu trebuie să stai în costum de baie după ce ai înotat sau după ce ai transpirat la sală. Este recomandat să te schimbi în haine uscate cât mai repede.
Aceste cinci soluții sunt de prevenție împotriva mâncărimilor vaginale sunt recomandări. Dacă ai simptome care ar putea semnaliza prezența infecțiilor vaginale, atunci cel mai util lucru este să apelezi la un medic specialist pentru un control amănunțit. Doar el va putea oferi verdictul medical final.