Fiind una dintre cele mai vechi industrii din lume, industria bancară datează din jurul anului 2.000 î.Hr. Cele mai multe înregistrări științifice afirmă că primele bănci erau de fapt comercianții care ofereau împrumuturi de cereale fermierilor și oamenilor în general.
De la acest început modest, industria bancară a evoluat și a transformat modul în care funcționează lumea astăzi. La momentul actual, industria bancară este bazată pe tehnologie, este globalizată și extrem de complexă – un progres de nerecunoscut care a plecat de la începuturile simple ale sistemului de troc.
Și în această lume tehnologizată și globalizată, există 5 tipuri de produse și servicii bancare pe care utilizatorii le folosesc frecvent și despre care vom vorbi în rândurile următoare:
1. Conturi curente
Ca o ofertă de bază a oricărei bănci, contul curent este, fără îndoială, cel mai comun produs financiar pe care oricine cu vârsta de peste 18 ani îl folosește aproape zi de zi.
Fără limite de retragere și de depozitare, contul curent este adesea folosit ca un cont bancar de tranzacții zilnice care includ: plata facturilor, plata creditelor, încasarea salariului, plăți la comercianți, retrageri de la ATM, transferul de bani către o persoană apropiată, încasarea bursei universitare etc.
2. Conturi de economii
Conturile de economii sunt un alt produs foarte utilizat de utilizatorii de conturi curente, dar nu sunt la fel de comune ca acestea. În principal, conturile de economii sunt deschise de persoanele care doresc să investească în viitor, asigurându-și o sumă de bani pe care o pot folosi în scopuri financiare stabilite pe termen lung.
Pe lângă conturile de economii tradiționale există și conturile de depozit la termen care permit economisirea banilor pe termen lung. Diferența dintre acestea se bazează pe posibilitatea de retragere a banilor: pentru conturile de economii, utilizatorii au la dispoziție o limită de retrageri pe durata de viață a contului. Pentru depozitele la termen, utilizatorii nu pot retrage suma strânsă în cont până la data scadentă.
3. Cardurile de cumpărături
Cardurile de cumpărături sunt produse bancare care au fost foarte bine primite de consumatorii de astăzi. În special, acest lucru s-a observat la cardul de cumpărături CardAvantaj de la Credit Europe Bank deoarece oferă un avantaj special – un bonus de 0.3% din valoarea fiecărei achiziții care se strânge într-un cont separat (cont de bonus) și poate fi utilizat pentru cumpărăturile ulterioare.
Cardurile de cumpărături îi ajută pe utilizatori să achiziționeze produse care depășesc bugetul lor lunar, cum ar fi: televizoare, smartphone-uri, piese de mobilă, electrocasnice mici și mari, etc, suma împrumutată urmând să fie rambursată în rate lunare egale.
4. Credite imobiliare
Creditele imobiliare-ipotecare sunt un produs bancar util, având în vedere evoluția pieței de bunuri imobiliare și venitul mediu al oamenilor în raport cu aceasta. Creditul imobiliar ACASĂ de la Credit Europe Bank este solicitat de cei care vor să își finanțeze o nouă locuință sau vor să o reamenajeze pe cea existentă.
5. Aplicații de mobile și internet banking
După cum am menționat și la început, industria bancară este bazată pe tehnologie. Infrastructurile IT ale băncilor le permite să țină banii utilizatorilor în siguranță, departe de fraude și atacuri cibernetice, dar și să permită tranzacții instantanee, verificări de sold la minut, fără ca o persoană să se deplaseze la o sucursală bancară pentru aceste operațiuni.
Aplicațiile de mobile și internet banking oferă la un buton distanță toate informațiile de care are nevoie consumatorul de servicii și produse bancare.