6 metode naturale eficiente pentru a trata candidoza bucală

Candidozele bucale sunt infecții relativ comune, cauzate cel mai adesea de o ciupercă numită candida albicans. Prezentă în mod natural în flora bucală, aceasta se poate înmulți în mod necontrolat în anumite contexte, cauzând apariția candidozei. Printre factorii care favorizează apariția candidozei bucale se numără uscăciunea gurii, diverse inflamații, protezele dentare, diabetul, radioterapia, sarcina, dar și medicamente, printre care se numără antibiotice, corticosteroizi etc.

Dacă suferi de această problemă, este necesar să faci o programare la medicul stomatolog, singurul care îți poate prescrie un tratament adecvat. Complementar acestuia, poți folosi în combaterea candidozei mai multe metode naturale. Iată mai jos șase remedii eficiente în gestionarea candidozei bucale.

Măsuri corecte de igienă dentară

Dacă nu este tratată, candidoza bucală se poate răspândi și interfera cu modul în care te alimentezi, ducând la pierderea în greutate. În cazuri rare, candidoza bucală se poate răspândi la alte organe, precum esofag sau laringe, afectând înghițirea și provocând dureri și stări de greață. De aceea este foarte important să ajungi la un medic stomatolog Bucuresti sau din orice alt oraș, pentru a primi un tratament corect. În plus, sunt importante câteva măsuri de igienă, precum:

  • Perierea dinților de două-trei ori pe zi pentru a elimina zaharurile rămase în gură
  • Curățarea corectă a aparatul dentar sau a protezei
  • Clătirea cu ape de gură speciale
  • Evitarea alimentelor fermentate, cu drojdii (alcool etc.) și a produselor acide, lactate și/sau pe bază de lactoză
  • Reducerea produselor stimulente (cafea, ceai, alcool, țigări)

Pentru gestionarea sau prevenirea candidozei bucale, poți apela la următoarele remedii simple:

Iaurtul

Acest produs lactat conține probiotice, culturi active de lactobacili care pot ajuta la tratarea candidozei, iar, în plus, îmbunătățește digestia. Este important, însă, ca acesta să fie neîndulcit. Poți consuma două-trei iaurturi zilnic, timp de câteva săptămâni. De asemenea, poți face badijonări cu iaurt, pe limbă și în interiorul gurii. Lasă să acționeze 5-10 minute, apoi clătește bine gura cu apă caldă. Repetă procedura de două ori pe zi, timp de o săptămână.

Sarea

Aceasta creează în gură un mediu neospitalier pentru candida albicans și în plus ajută la ameliorarea rapidă a simptomelor. Amestecă o linguriță de sare într-o cană de apă caldă și folosește lichidul pentru gargară. Repetă de câteva ori pe zi până la rezultate satisfăcătoare.

Oțetul de mere

Acest condiment conține enzime care pot controla candidoza bucala. Oțetul de mere poate să echilibreze pH-ului organismului, ceea ce ajută la combaterea proliferării germenului, și întărește sistemul imunitar. Amestecă 2 lingurițe de oțet de mere organic și ½ linguriță de sare într-o cană de apă călduță și folosește soluția pentru a-ți clăti gura de câteva ori pe zi, până când observi o îmbunătățire. Mai poți consuma de două ori pe zi un amestec dintr-o cană de apă caldă, 2 linguri oțet de mere și puțină miere.

Uleiul de cocos

Acest ulei este un remediu bun pentru a lupta împotriva unei infecții orale. Aplică ulei de nucă de cocos extravirgin pe obraji și pe limbă, folosind un tampon din bumbac. Repetă procedura de câteva ori pe zi, timp de o săptămână sau până la ameliorarea simptomelor.

Bicarbonatul de sodiu

Un remediu eficient și ieftin pentru candidoza bucală, bicarbonatul de sodiu ajută la combaterea candida albicans și menține un nivel bun al pH-ului, prin neutralizarea acizilor. Amestecă 1-2 lingurițe de bicarbonat de sodiu cu suficientă apă pentru a forma o pastă, pe care o poți folosi la badijonarea limbii și a interiorului gurii. Lasă să acționeze cinci minute, apoi clătește gura cu călduță. Repetă de două-trei ori pe zi, timp de câteva zile. Alternativ, poți dizolva ½ linguriță de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă și folosi soluția pentru clătirea gurii de două ori pe zi, până când problema dispare.

Scorțișoara

Acest condiment pe care multe lume îl are în cămară este eficient în combaterea candidozei, pentru că are proprietăți antiparazitare și antifungice. Fierbe timp de cinci minute ½ linguriță de scorțișoară într-o cană de apă. Bea acest ceai de două ori pe zi, combinat cu puțin suc de lămâie. De asemenea, poți dilua câteva picături de ulei de scorțișoară într-o lingură de ulei de măsline extravirgin. Aplică acest ulei pe zonele afectate, lasă să acționeze 10 – 15 minute, apoi clătește gura.

Candidoza bucală este o afecțiune cu simptome neplăcute, însă, gestionată din timp, poate fi tratată relativ repede. Pentru prevenirea apariției candidozei bucale, consultă regulat medicul dentist și respectă regulile unei bune igiene orale. 

Sursa foto: Pexels