6 probleme de vedere ce pot fi cauzate de diabet

Bolile oculare care pot să apară pe fondul unui diagnostic de diabet sunt variate, unele fiind ireversibile. Gestionarea glicemiei, administrarea corectă și completă a schemei de tratament pentru diabet și examene regulate oftalmologice pot duce la menținerea afecțiunilor sub control. 

Diabetul este o boală cu efect negativ asupra vederii, în cazuri ceva mai grave se poate ajunge la orbire. Leziunile de la nivelul ochilor, ce pot să apară ca urmare a existenței diabetului, pot fi ținute sub control și chiar împiedicate, dacă se acordă o atenție sporită tratamentului. În același timp este esențial controlul oftalmologic periodic, care pot detecta și se poate trata din timp eventualele probleme. Iată care sunt principalele probleme de vedere ce pot să apară la persoanele cu diabet. 

1. Glaucom 

În glaucom, presiunea din ochi este dăunătoare nervului optic. Studiile au demonstrat că riscul pentru apariția și dezvoltarea glaucomului este dublu în cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu diabet, decât în cazul celor fără această afecțiune. Care sunt simptomele și cum se manifestă glaucomul la cei cu diabet? Prin vedere încețoșată, durere oculară, apariția unor halouri în jurul obiectelor, înroșirea ochilor și pierderea vederii periferice sau a vederii de tunel. 

2. Cataractă

În această afecțiune, cristalinul devine tulbure și vederea este afectată treptat. Semnele caracteristice pentru persoanele diagnosticate cu diabet, care dezvoltă cataractă, sunt: culorile estompate, vederea încețoșată sau dublată, fotosensibilitate, cerculețe luminoase în jurul obiectelor și al petelor strălucitoare, precum și deficiențe vizuale care nu se ameliorează nici prin schimbarea frecventă a ochelarilor. 

3. Vedere încețoșată

Detaliile fine nu pot fi vizualizate pentru că vederea nu este calitativă. Deși această problemă poate proveni din existența diabetului, nivelul de glucoză din sânge are toate șansele să influențeze vederea, în acest caz. 

Un alt motiv pentru problemele ochilor poate fi scurgerea de lichid în interiorul cristalinului ochiului. Lentila își modifică forma, iar acest lucru pentru ochi înseamnă formarea unei imagini care nu mai poate fi clară.  

Diabeticii știu că atunci când încep tratamentul cu insulină există posibilitatea ca vederea să le fie încețoșată pentru o perioadă, până când nivelul de glucoză de stabilizează. Abia atunci imaginea se poate clarifica. 

4. Retinopatie diabetică

Diabetul poate afecta retina, iar imaginile percepute de ochi vor fi încețoșate, acuitatea vizuală este foarte scăzută. În plus, noaptea este o adevărată provocare pentru cei care dezvoltă această problemă oculară. La acestea se poate adăugă modificările de culori. Deși retinopatia diabetică nu este o afecțiune vindecabilă, tratamentul potrivit poate stabiliza progresia ei. 

5. Edem macular diabetic

Această problemă oculară apare în momentul în care macula, zona din centrul retinei se modifică, ca urmare a scurgerii de lichid. În locul vederii centrale perfecte, se formează o imagine total schimbată, uneori puternic distorsionată, culorile fiind și ele afectate. 

Această problemă de vedere apare de regulă la ambii ochi și în general este cauzată de retinopatia diabetică. 

6. Hiperglicemie

Când nivelul de zahăr din sânge este foarte mare și nu se produce suficientă insulină care să proceseze glucoza, apare hiperglicemia. Dacă afectează ochii atunci apare vederea încețoșată, durerile de cap, polidipsia și poliuria. Hiperglicemia trebuie tratată, în caz contrar se poate ajunge la pierderea vederii sau la orbire. 

Menținerea sănătății ochilor este esențială, mai ales în contextul existenței unor boli, așa cum este diabetul, ce are un puternic impact asupra vederii. Utilizați produse recomandate de medicul oftalmolog, luați toate măsurile preventive pentru o viață sănătoasă, mergeți la control medical periodic și purtați ochelarii atunci când aveți indicații în acest sens. 

Diabetul poate cauza mai multe probleme vederii. Un examen oftalmologic complet, cel puțin o dată pe an, poate dezvălui potențialele afecțiuni. Tratamentul din timp al bolilor oculare, ce pot să apară în strânsă legătură cu diabetul, poate remedia situația pentru a nu se ajunge la orbire. În același timp, îngrijirile corecte pot preveni agravarea unor boli de ochi.