Vitamina B12 este un nutrient esențial pe care corpul nu îl poate produce singur și care trebuie asimilată din alimentele pe care le consumăm și din suplimente. Vitamina B12 este esențială pentru unele dintre cele mai importante funcții ale organismului, cum ar fi formarea celulelor roșii din sânge, sinteza ADN-ului, funcționarea nervilor și menținerea funcției cognitive.
În același timp, deficitul de vitamina B12 poate avea efecte neplăcute asupra stării de sănătate, dar de multe ori acesta nu este diagnosticat corect sau trece neobservat în cadrul unui control medical. Deficitul de vitamina B12 poate provoca anemie, leziuni ale nervilor și poate chiar afecta memoria și raționamentul.
Există anumite categorii care prezintă un risc mai ridicat de a suferi de deficiență de vitamina B12, printre acestea fiind vegetarienii, femeile însărcinate sau cele care alăptează. Deficitul de vitamina B12 este însă simplu de evitat, atât timp cât fiecare recunoaște pericolul, poate să își dea seama la primele simptome și ia măsuri necesare.
Un rol foarte important pentru a asimila suficientă vitamina B12 în organism îl are dieta.
Organele de animale
Organele de animale, în special cele de miel sunt o sursă importantă de vitamina B12. Consumul de ficat sau rinichi aduce un aport de nutrienți importanți pentru organism, iar ficatul de miel are un conținut ridicat de vitamina B12, la fel și ficatul de vițel sau cel de vită.
Sardinele
Sardina, un pește mic care trăiește în apele sărate ale mărilor, este bogată în nutrienți foarte valoroși, iar vitamina B12 se găsește printre aceștia. Pe lângă vitamina B12, sardinele sunt o sursă importantă de acizi grași omega 3.
Carnea de vită
Carnea de vită este o sursă excelentă de vitamina B12. Cea mai mare concentrație de vitamina B12 se găsește în bucățile fără grăsime. Pentru a beneficia din plin de calitățile nutriționale pe care le are carnea de vită, alege să o consumi preparată la grătar sau la cuptor, și nu prăjită.
Cereale fortificate
Cerealele fortificate sunt o sursă bună de vitamina B12 pentru vegani sau vegetarieni, deoarece este produsă sintetic și nu provine de la animale.
Tonul
Tonul este un pește care se consumă frecvent fiind o bună sursă de nutrienți, inclusiv proteine, vitamine și minerale. Tonul are o concentrație mare de vitamina B12, în special în porțiunea mușchilor situați imediat sub piele. Inclusiv tonul din conservă are un conținut mare de vitamina B12.
Somonul
Somonul este recunoscut pentru conținutul bogat de acizi grași omega 3. Dar în același timp este și o sursă foarte importantă de vitamina B12.
Laptele și produsele lactate
Laptele și produsele lactate precum iaurtul sau brânza sunt surse excelente de proteine, vitamine și minerale, inclusiv vitamina B12. Unele studii au arătat că organismul absoarbe mult mai bine vitamina B12 din lapte și produse lactate, decât din carne de vită, pește sau ouă.