Iarna, riscul apariției unei răceli este foarte mare. De aceea, ar trebui să facem tot posibilul pentru a ne întări sistemul imunitar. Un sistem imunitar puternic nu permite unui virus să atace organismul, deci este cea mai bună metodă de evitare a răcelilor de sezon.
Ți-am pregătit o listă cu cele mai importante 7 obiceiuri sănătoase, care ar fi bine să facă parte din stilul tău de viață.
1. Fă sport cât mai des
Inima pompează mai mult sânge în timpul antrenamentelor, iar globulele albe din sânge protejează organismul împotriva bolilor. Creșterea temperaturii corpului în timpul antrenamentelor și după aceea împiedică dezvoltarea bacteriilor și ajută la combaterea eficientă a infecțiilor.
2. Vaccinează-te
Vaccinarea anuală împotriva gripei este esențială pentru o protecție maximă în timpul iernii. Chiar dacă te vei îmbolnăvi de gripă, vei face o formă mult mai ușoară a bolii și nu va exista riscul unor complicații.
3. Spală-te pe mâini
Mediul înconjurător este plin de germeni și de bacterii, deci este important să te speli pe mâini cât mai des. În special după ce ai stat în locuri publice sau înainte de masă, trebuie să te speli bine pe mâini.
4. Dormi cât trebuie
Imunitatea depinde și de calitatea și durata somnului, pentru că în timp ce ne odihnim sistemul imunitar eliberează proteinele citokine, care luptă împotriva infecțiilor. Lipsa somnului duce la reducerea nivelului de citokine, de unde rezultă un număr redus de anticorpi care să lupte împotriva infecțiilor.
5. Hidratează-te
Apa joacă un rol foarte important pentru sănătatea generală a organismului, în special în perioadele cu când este epidemie de gripă. Consumul ridicat de apă în sezonul rece îți crește imunitatea și în acest fel poți reduce riscul de infecții. De asemenea, poți elimina mult mai repede toxinele din organism. Bea cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru o hidratare corespunzătoare.
6. Nu împărți periuța de dinți
Igiena orală este un factor extrem de important pentru menținerea sănătății, deci evită să împarți periuța de dinți cu altcineva. Ține cont de acest lucru în special în perioadele cu gripă, când virusurile și bacteriile se pot transmite foarte repede. De asemenea, în cazul în care ai avut o răceală și te-ai vindecat, schimbă-ți periuța de dinți pentru a nu intra din nou în contact cu bacteriile.
7. Ai grijă la alimentație
Există alimente care ajută la întărirea sistemului imunitar, iar cele mai multe dintre ele sunt foarte ușor de găsit. Printre cele mai cunoscute se numără:
- Usturoiul
- Ceapa
- Peștele
- Morcovii
- Migdalele
- Ghimbirul
- Ciupercile.
Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți întări sistemul imunitar, iar acestea sunt printre cele mai simple soluții.