Baia este una dintre incaperile a carei amenajare poate genera adevarate batai de cap, mai ales atunci cand rezultatul final se doreste a fi un echilibru foarte bun intre estetica si functionalitate. Daca in trecutul nu foarte indepartat, baia indeplinea doar un rol functional, in prezent probabil ca nu mai reprezinta niciun fel de noutate faptul ca baia este mult mai mult decat atat, aceasta fiind si spatiul in care adesea ne putem bucura din plin de relaxare in cadul unei ambiante cu totul si cu totul unice. Cu siguranta fiecare dintre noi creionam in minte cateva idei despre modul in care ne dorim sa arate propriile bai, in functie de nevoile personale, insa nu sunt deloc rare situatiile in care alegerile ne sunt limitate fie de spatiul baii, fie de buget, ceea ce ne pune in situatia de a aborda diferit lucrurile.
Posibilitatile de amenajare ale unei bai sunt in prezent aproape nelimitate, indiferent ca vorbim despre baile moderne sau despre cele clasice, incat am putea petrece zile in sir prin magazinele de profil, fara a ajunge in cele din urma la un rezultat. Pot insa aparea si situatii in care alegerile pe care le facem nu sunt unele tocmai inspirate, ceea ce poate avea ca si rezultat o baie mult prea inghesuita sau chiar un veritabil kietsch. Iata asadar cateva dintre cele mai comune greseli de evitat in alegerea produselor pentru amenajarea unei bai!
Achizitionarea unor piese de mobilier masive intr-o baie mica.
Mobilierul este fara doar si poate principalul centru de atractie din cadrul unei bai, insa atunci cand acesta este ales in mod necorespunzator, acest efect se va pierde complet, iar spatiul din baie va fi aproape inexistent. Din fericire insa, in prezent, cei mai importanti producatori de mobilier pentru baie, ne intampina cu un portofoliu destul de vast, astfel ca tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca iei toate masuratorile necesare inainte de alegerea mobilierului. O baie, oricat de mica, poate fi amenajata cu gust daca alegi un mobilier care sa se integreze perfect in stilul de amenajare ales si sa corespunda cat mai bine spatiului disponibil.
Folosirea unui numar mult prea mare de culori.
Culorile sunt cele care confera „viata” oricarei incaperi, insa utilizarea necorespunzatoare a acestora, poate transforma un design deosebit intr-un veritabil kietsch. Daca baile cu un spatiu mai generos ne permit sa folosim mai multe culori (nu este recomandat mai mult de 3), in situatia bailor cu un spatiu mai redus, este indicat sa nu se foloseasca mai mult de doua. Concomitent, este recomandat sa fii foarte atent si la acordurile cromatice care se creeaza, mai ales intre mobilier si gresie/faianta.
Pozitionarea gresita a produselor sanitare.
Dincolo de estetica, este important de avut in vedere ca baia trebuie sa indplineasca cu succes si un rol functional. Cabina de dus/vana, chiuveta, vasul de wc, dar si dulapul sunt produse care alcatuiesc o baie completa, insa este totodata recomandat sa fii foarte atent si la modul in care amplasezi produsele. Daca nu va exista un spatiu suficient intre acestea, s-ar putea ca totul in baie sa para inghesuit. In acest sens, recomandarea specialistilor este aceea de a te asigura ca pastrezi o distanta de 76 cm in fata vasului de toaleta, distanta care ar trebui sa se regaseasca si in fata dusului sau a chiuvetei.