O dieta ketogenica este un plan alimentar care se concentreaza pe alimentele care ofera grasimi sanatoase, cantitati adecvate de proteine si foarte putini carbohidrati. Scopul acestei diete este de a obtine mai multe calorii din grasimi decat din carbohidrati.
Dieta functioneaza prin eliminarea rezervelor de zahar din organism. Majoritatea celulelor prefera sa utilizeze zaharul din sange, care provine din carbohidrati, ca sursa principala de energie a organismului. In absenta zaharului, organismul va incepe sa descompuna grasimile stocate in molecule numite corpuri cetonice (procesul se numeste cetoza). Mai exact, corpul va incepe sa se foloseasca de grasimi pentru a produce energie.
Deoarece nu include carbohidrati, dieta ketogenica este bogata in proteine si grasimi. De obicei, include cantitati generoase de carne, oua, carne procesata, carnati, branzeturi, peste, nuci, unt, uleiuri, seminte si legume bogate in fibre. De asemenea, se pot consuma alimente low carb si suplimente ce contin doar ingrediente ce respecta regulile dietei, cum ar fi:
- Ulei MCT pudra cu aroma de vanilie BeKeto
- Ulei MCT pudra cu aroma de ciocolata BeKeto
- Baton keto natural cu alune BeKeto
- Baton keto natural cu ciocolata BeKeto
- Fursecuri keto BeKeto
- Ciocolata neagra keto
- Ciocolata cu migdale keto BeKeto
Alimente permise in dieta ketogenica
In timp ce corpul si nevoile fiecarei persoane sunt usor diferite, dieta ketogenica este reprezentata, in general, astfel:
- 60-75% din aportul zilnic de calorii trebuie sa provina din grasimi
- 15-30% din calorii provin din proteine
- 5-10% din calorii din carbohidrati
Acest lucru inseamna, de obicei, ca nu ar trebui sa consumi mai mult de 50 de grame de carbohidrati pe zi (unele persoane care adopta o dieta mai stricta, opteaza chiar pentru doar 20 de grame de carbohidrati pe zi). Iata alimentele tipice pe care le poti savura daca doresti sa urmezi o dieta ketogenica:
- Carne – peste, carne de vita, miel, carne de pasare, etc.
- Oua
- Legume care cresc deasupra solului – spanac, varza, broccoli, conopida etc.
- Produse lactate bogate in grasimi – branzeturi tari, smantana bogata in grasimi, unt etc.
- Nuci si seminte
- Avocado si fructe de padure – zmeura, mure si alte fructe cu impact glicemic redus
- Indulcitori – stevia, eritritol si alti indulcitori cu continut scazut de carbohidrati.
- Alte grasimi – ulei de nuca de cocos, sos de salata bogat in grasimi, grasimi saturate etc.
Beneficiile dietei keto
De la scaderea in greutate si apetitul redus, pana la reducerea inflamatiei si imbunatatirea sanatatii cardiovasculare, dieta ketogenica este mult mai mult decat o dieta de slabit.
Principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor opteaza pentru o dieta saraca in carbohidrati, este faptul ca isi doresc sa slabeasca. Cu dieta keto, scaderea in greutate este reala si eficienta. Dieta ketogenica devine un stil de viata mai mult decat o dieta, deoarece nu este nevoie sa numeri caloriile si nici sa te infometezi, in timp ce ai la dispozitie o multime de ingrediente gustoase de care te poti bucura.
Pe langa scaderea in greutate, dieta keto ofera urmatoarele beneficii:
- Controleaza zaharul din sange
- Creste puterea de concentrare
- Creste nivelul de energie si regleaza senzatia de foame
- Poate ajuta persoanele cu epilepsie
- Scade nivelul de colesterol rau
- Reduce nivelul de insulina la un nivel sanatos si reduce riscul de aparitie a diabetului tip 2