Indispensabile in orice locuinta moderna, aparatele de aer conditionat se dovedesc a fi extrem de utile pentru a face temperatura din incaperi cat mai suportabila, in special in perioada verii, cand termometrul indica valori foarte mari si ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa te sufoci de caldura. Cand achizitionezi un astfel de produs, prima intrebare pe care ti-o adresezi este „oare cu cat vor creste cheltuielile la factura de energie electrica?”.
Daca iti doresti sa afli cata energie consuma anumite aparate de aer conditionat, este necesar sa consulti schema de eficienta energetica prezenta pe fiecare model in parte. Producatorii sunt obligati sa informeze clientii cu privire la acest aspect, astfel incat vei gasi intotdeauna toate informatiile necesare. Iata ce trebuie sa stii despre asta!
Cum sa citesti eticheta de pe fiecare aparat?
Fiecare aparat trebuie sa aiba o eticheta cu detaliile legate de consumul energetic, care este lipita pe unitatea exterioara sub forma de abtibild. Termenul „SEER” face referire la capacitatea de racire si la consumul anual de energie electrica.
Poate fi prezent si termenul „SCOP”, creat pentru modul de incalzire. In tarile din Uniunea Europeana exista standarde generale care definesc consumul, harta cu zonele climate fiind bine diferentiata.
Ce clasa de energie sa alegi?
Multe aparate de aer conditionat au clasa energetica A sau A+. Un astfel de model obtine un consum cu pana la 50% mai mic fata de unul din categoria C sau D. Din acelasi motiv, produsele de acest tip sunt mai scumpe. Tehnologia a progresat rapid in ultimii ani si clasele de la E la G au fost eliminate, fiind considerate vechi.
Exista insa si alti factori care pot influenta consumul final, cum ar fi functiile suplimentare. Spre exemplu, modul turbo asigura incalzirea eficienta prin simpla apasare a unui buton, iar ventilarea cu mai multe viteze raspunde solicitarilor privind fluxul de aer. Atat unitatea de condensare, cat si cea de interior trebuie concepute pentru o operare silentioasa, reglajele de control fiind controlate prin intermediul unei telecomenzi.
Cat de mult creste costul facturii de curent daca instalezi aparate de aer conditionat?
Raspunsul la aceasta intrebare difera in functie de fiecare situatie, deoarece calculul exact se face pe baza cifrei BTU. Spre exemplu, un aparat cu 18.000 BTU are consumul anual estimat la 324kwh pentru racire. Aceasta cifra poate fi inmultita cu pretul pe fiecare kw al furnizorului de energie. In felul acesta, se creeaza o estimare cat mai realista.
Daca un kw are costul de 0,5390 lei, rezulta un pret de 174,6 lei pe luna. Rezultatul poate varia in functie de intensitatea la care este utilizat produsul, precum si de alti parametri ce tin de locuinta. Alege un magazin online specializat, asa cum este Vollmax, pentru a achizitiona aparate de aer conditionat la preturi accesibile! Dispui de asistenta gratuita pentru alegerea modelului potrivit, precum si de serviciile de transport si instalare complete.