Vinul este o băutură foarte populară, însă mulți se rezumă la a rămâne la stadiul de simpli consumatori, apreciind în mod special cantitatea în detrimentul calității. Pentru a te bucura însă de un vin bun, trebuie să știi cum să-l savurezi, iar adevărații cunoscători au fost de acord să ne împărtășească cele mai importante lucruri de care să ții cont în acest sens.
Folosește pahare potrivite pentru fiecare tip de vin
Pentru a simți savoarea unui vin, trebuie să îl bei din recipientul potrivit, pentru că în acest mod, calitățile sale olfactive și gustative sunt puse mult mai bine în valoare.
Astfel, vinurile albe se beau din pahare cu picior, cu o cupă rotunjită și o circumferință mai mică în partea superioară. În acest mod, aromele specifice vinurilor albe se păstrează în pahar, iar forma paharului favorizează și menținerea unei temperaturi scăzute pentru mai mult timp, vinurile albe consumându-se reci.
Vinurile roșii se beau tot din pahare cu picior, doar că de data aceasta cupa este mai mare, mai rotunjită și cu o deschidere mai largă în partea superioară. Această formă permite vinului să intre în contact cu aerul, ceea ce face ca vaporii de alcool să se evapore mai ușor, fiind în acest mod accentuate aromele specifice. Totodată, datorită deschiderii largi, paharul permite consumatorului să simtă mai bine aceste arome.
Ține cont de temperatura optimă de consum
Deși mulți cred că este suficient să țină vinul alb la rece iar pe cel roșu la temperatura camerei, lucrurile sunt puțin mai complexe din acest punct de vedere. Într-adevăr, vinul roșu se consum la o temperatură ușor mai ridicată față de cel alb, însă în ambele cazuri este bine ca băutură să fie ușor răcită.
Pentru vinurile roșii, temperatura optimă de servire este între 12 și 19 grade, în timp ce un vin alb trebuie să fie mai rece, între 6 și 13 grade. Cel mai rece se consumă vinul spumant, care este ideal dacă este servit la o temperatură între 5 și 10 grade.
Pentru a păstra vinul exact la temperatura recomandată pentru consum răcitoarele de vinuri încorporabile sunt cea mai eficientă soluție, pentru că permit setarea valorilor dorite, în funcție de fiecare soi.
Degustă vinul înainte de a-l bea
Atunci când încerci un nou soi de vin, se impune degustarea acestuia, care se constituie într-un fel de ritual pe care îl practică orice cunoscător. În acest scop, se pun în pahar 150-200 de mililitri de vin, care se evaluează mai întâi vizual. Culoarea, opacitatea și vâscozitatea sunt cele trei elemente esențiale pe care trebuie să le observi, după care urmează testarea olfactivă a vinului. Conținutul paharului se „adulmecă” în timp ce agiți ușor recipientul, iar în funcție de soi poți simți diverse arome precum cele de flori de câmp, ierburi aromatice sau fructe de pădure. Vinurile învechite capătă și arome mai profunde cum ar fi cele de nuci prăjite, tutun, cedru sau vanilie.
Ultimul pas este testul gustului, pentru care trebuie să iei o înghițitură pe care să o ții puțin în gură, evaluând senzațiile gustative pe care ți le provoacă.
Nu gusta vinul imediat ce ai desfăcut sticla
Se mai spune despre vin că trebuie lăsat „să respire”, ceea ce înseamnă ca are nevoie de un mic răgaz de la momentul deschiderii sticlei, până la cel al degustării. Astfel, după ce ai scos dopul și ai turnat în pahar, nu te grăbi să bei, ci lasă câteva secunde să treacă, pentru ca vinul să aibă timp își împrăștie aromele.
Mai trebuie să știi că nu e indicat să speli paharul după ce treci de la un soi de vin la altul, pentru că o cantitate cât de mică de apă rămasă în pahar poate schimba gustul vinului.