Conform datelor furnizate de Departamentul American al Agriculturii (USDA), intervalul de timp septembrie 2020 – septembrie 2021 va fi marcat de o creștere-record a producției mondiale de cafea, depășind pragul de 176 milioane de saci. Această valoare estimată este mai mare cu 9,1 milioane de saci, cifra înregistrată la nivelul întregului Glob, la finele sezonului trecut.
Producție fără precedent în Brazilia
Aceste estimări favorabile au legătură cu un prag istoric al producției depășit de Brazilia, cel mai mare producător de cafea din întreaga lume: 67,9 milioane de saci. Alte țări care au performat excelent în acest sezon, chiar în condițiile restricțiilor de tranzit comercial impuse de pandemie, sunt: Columbia, India, Mexic.
În privința noului sezon, se pare că Vietnam sau Indonezia vor obține valori mai mici de producție, din cauza unui an 2019-2020 nefaste, determinat de criza sanitară mondială.
UE și SUA vor importa mai mulți saci de cafea
Estimările arată ca nivelul importurilor de cafea vor crește atât pe continentul nostru, cât și peste Ocean. Conform raportului emis de USDA, Uniunea Europeană va înregistra la finalul acestui sezon creșteri ale importurilor ce vor putea atinge pragul de 49,5 milioane de saci, cu 2 milioane mai mult decât în sezonul septembrie 2019 – septembrie 2020.
De asemenea, americanii vor putea ajunge la cifre ale importurilor de cafea mult mai bune, comparativ cu sezonul anterior: 27 milioane de saci, tot cu 2 milioane mai mult față de sezonul ce s-a încheiat recent.
Previziuni privind cererea pe piața locală de cafea
În acest an, cererea de cafea de pe piața locală se va menține în creștere, pe un trend ascendent ce a început în urmă cu aproximativ 10 ani.
Acest fapt se datorează și unei noi serii de factori determinanti, precum aparitia lanturilor de locații “to go”, sau educarea clienților, privind alegerea unei cafele bune.
Lângă toate aceste schimbări de comportament ale consumatorilor putem adăuga și deschiderea acestora către online, pe baza diversificarii ofertei simplu de accesat pe net, așa cum este cea de pe Kafune.
De asemenea, finalul sezonului septembrie 2020 – septembrie 2021 poate veni cu cifre mult mai bune, în privința vânzărilor de cafea, chiar și datorită întoarcerii angajaților la birouri. Revenirea la starea de normalitate poate determina vânzări masive de cafea, de tip b2b, companiile dorind să își refacă astfel stocurile pentru cei întorși la birouri.
Așadar, viitorul este unul cât se poate de promițător pentru acest domeniu, dacă este să ne raportăm la estimările Departamentului American al Agriculturii.
Însă este important de precizat că o posibilă continuare a crizei sanitare, cu mult peste așteptări, ar putea duce la o nouă revizuire a estimarilor, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, pe fondul răspândirii pandemiei.