România înregistrează printre cele mai scăzute valori ale creditelor în PIB din Europa

Deși evoluția pozitivă a pieței de credite pentru locuințe înregistrată anul trecut a echilibrat piața împrumuturilor din sectorul persoane fizice, iar standardele de creditare au rămas neschimbate, conform datelor oficiale, în primul trimestru al anului 2021 piața bancară din România a înregistrat o scădere a segmentului de credite pentru nevoi personale.

Deşi tendința în UE este în creștere, România ocupă printre ultimele locuri în ceea ce privește gradul de creditare și înregistrează printre cele mai diminuate valori în PIB ale creditelor şi creanțelor bancare, respectiv 26,8%, o valoare mult sub media țărilor din UE.

Spre exemplu, în Suedia, după cum precizează specialiștii financiari ai paydaysverige.com și autoritățile suedeze ponderea creditelor din sectorul privat în PIB se situează în jurul valorii de 132.7%.

Valoarea totală a creditelor acordate persoanelor fizice a scăzut în favoarea împrumuturilor către zona corporate şi IMM-uri mari

Potrivit ultimului sondaj realizat de BNR, în primul trimestru al anului 2021, în România nu s-au înregistrat modificări majore în ceea ce privește standardele de creditare. Majoritatea băncilor (aproximativ 82% din instituțiile de credit care au participat la sondajul BNR) estimează că standardele de împrumut vor rămâne neschimbate și în primul trimestru al anului 2021.

Cu toate acestea, pe piața creditelor se remarcă o schimbare majoră în business-ul băncilor, care sunt nevoite să răspundă creșterii semnificative a cererii de credite venită din zona companiilor. Conform ultimelor date prezentate de BNR, se constată o scădere a valorii creditelor accesate de persoanele fizice, în favoarea împrumuturilor din zona corporate și IMM-uri mari, procentul fiind de 43% pentru persoane fizice şi 57% pentru companii.

Valoarea creditelor ipotecare în PIB una dintre cele mai mici din UE

Cu o scădere semnificativă a PIB-ului cu 3,9% în 2020, după o creștere în 2019 de 4,1%, valoarea totală a creditelor accesate a cunoscut, de asemenea, o încetinire a ritmului de creștere în 2020, ajungând la 5,1%, faţă de 7,6% în 2019.

Valoarea creditelor accesate de persoanele fizice a crescut în 2020 la 26,8%, de la 25,3% în 2019, după 8 ani în care s-a aflat în permanență pe un trend descendent, după cum precizează Banca Națională a României. Această creștere a valorii sumei accesate de persoanele fizice de până la 282.4 miliarde lei s-a realizat în condiţiile în care valoarea PIB a înregistrat o scădere, ajungând la valoarea de 1.053,9 miliarde lei.

Deși anul 2020 a fost un an plin de incertitudini, creditul ipotecar a rămas la fel de dinamic, tendință care se menține şi în prima parte a anului 2021. Aceste tipuri de credite au fost motorul care a stabilizat piaţa creditelor accesate de persoane fizice, în condițiile în care atât creditele de nevoi personale cât și cele sub formă de carduri de credit au înregistrat o scădere puternică.

Conform opiniei specialiștilor, pentru anul 2021 bilanţurile băncilor permit creşteri pe zona creditelor ipotecare, la o valoare a creșterii de 5.5%, asemănătoare cu cea din 2020, cu atât mai mult cu cât ponderea creditelor ipotecare în PIB este de 8,5%-8,6%, una dintre cele mai scăzute dintre ţările din Uniunea Europeană.