Fructele de mare fac parte dintre acele alimente care pot fi consumate și în perioada posturilor de peste an, acestea reprezentând o sursă bogată de proteine. Fructele de mare sunt un adevărat deliciu pentru mulți dintre noi și, în plus, pot fi preparate simplu, chiar dacă ne-am fi așteptat ca procesul de gătire al acestora să fie ceva mai dificil.
Gătește acasă fructe de mare fără bătăi de cap, urmând sfaturi pe care ți le prezentăm în continuare!
Cum se prepară creveții
Creveții sunt, poate, cele mai apreciate alimente din categoria fructelor de mare, fiind consumați peste tot în lume. Există diverse sortimente de creveți în comerț, gama de opțiuni este destul de variată. Poți cumpăra creveți proaspeți sau congelați, gata decorticați etc.; de asemenea, ai la dispoziție o mulțime de produse ready to cook, cum ar fi creveții pane sau cei prefierți. În cazul acestora tot ce ai de făcut este să urmezi instrucțiunile de preparare de pe ambalaj. Dacă optezi, totuși, pentru creveți proaspeți va trebui să îi cureți și să îi speli foarte bine înainte de gătire. Ca regulă generală de care să ții cont, creveții se gătesc foarte puțin (între 2 și 10 minute, în funcție de dimensiunea lor). Altfel, carnea capătă o textură cauciucată și își pierde suculența.
Cum pregătești acasă scoicile
Scoicile pot fi preparate la aburi sau prin fierbere și se pot adăuga în rețete de paste sau supe, pot fi servite cu risotto sau în diverse salate, în combinație cu alte fructe de mare. Dacă alegi să le prepari acasă, primul pas este să verifici dacă toate scoicile sunt închise. Scoicile deschise sunt, cel mai probabil, moarte și nu sunt comestibile. Spală foarte bine fiecare scoică în parte, după care lasă-le timp de aproximativ 20 de minute într-un recipient cu apă rece în care ai adăugat sare. În acest mod, impuritățile precum resturile de nisip se vor decanta. Ultimul pas înainte de a începe prepararea rețetei pe care ți-ai propus-o este să lași scoicile în apă rece timp de 10 minute, la desărare.
Cum prepari homarul
Dintre toate fructele de mare, homarul este considerat a fi cel mai dificil de preparat acasă. Totuși, misiunea va deveni mult mai simplă dacă știi câteva mici secrete pe care să le pui în practică. În primul rând, ține cont de faptul că din homar se mănâncă doar cleștele și coada. De asemenea, dacă alegi un homar proaspăt vei avea nevoie și de ustensile speciale pentru a sparge cleștii și carapacea. La fel de important este să știi și următorul detaliu: coada homarului se îndepărtează de corp printr-o mișcare de răsucire
Recomandarea noastră este să alegi homari care nu sunt vii, mai ales dacă ești începător într-ale bucătăriei. Poți încerca homarii congelați, o alternativă delicioasă și ușor de gătit chiar și acasă.
Încearcă și tu diverse rețete cu fructe de mare, preparate în bucătăria proprie!