Sustenabilitatea și un stil de viață zero waste au ca fundament obiceiurile. În cartea Atomic Habits, autorul vorbește despre arta formării obiceiurilor bune și cum 21 de zile de repeție duc la instaurarea unui nou obicei; precum cititul sau mâncatul echilibrat, sustenabilitatea se învață și se dobândește în timp. Contextul pandemic ne face să privim altfel lucrurile pe care le avem; ne dorim spații aerisite și lucruri care să însemne ceva pentru noi, iar cumpărăturile impulsive nu ne mai aduc armonie, ci ne fac obosiți.
How to – stil de viață zero waste în câțiva pași
- Renunță la plasticul pe care ți-l oferă ceilalți – pungi de plastic la magazin, paie la băuturile din restaurant, apă îmbuteliată în sticlă de plastic. Alege, în schimb, soluții sustenabile precum sticlele reutilizabile, paiele din sticlă sau metal și sacoșele din pânză, pe care să le ai cu tine la cumpărături.
- Mai puțin înseamnă mai mult – când decizi să adopți un stil de viață zero waste, amintește-ți de acel dulap din care nu ai mai purtat ceva de câțiva ani buni. Alege să donezi sau să vinzi hainele pe care nu le-ai purtat și nici nu ai de gând să le porți în următoarea perioadă. Specialiștii în organizarea casei consideră că dacă într-un sezon întreg nu ai purtat o anumită piesă vestimentară, e bună de donat.
- Cumpără mai puțin, dar mai inteligent – alege să îți faci cumpărăturile la piață și în magazinele locale și pleacă la cumpărături cu o listă făcută de acasă. Îndreaptă-te spre alimentele care nu sunt învelite în plastic, nu numai din considerente ecologice, ci și din punct de vedere al gustului și sănătății.
- Și nu în cele din urmă, reciclează. Reciclarea în contextul pandemiei a căpătat un alt înțeles – ne dorim o lume sigură și suntem dispuși să facem mai mult pentru a o obține. Fie că vorbim de reciclarea sticlei, reciclarea hartiei si cartonului, reciclarea textilelor și metalelor, e important să învățăm ce înseamnă cei 3D – reducerea consumului, refolosire, reciclare – și să colectăm deșeurile inteligent. Cu toate acestea, rata de reciclare în ultimul an a scăzut, iar asta datorită procesului anevoios, complex, birocratic. Timpul e important, iar într-o eră în care nu știi ce îți rezervă Mâine, vrei ca Azi să faci doar lucrurile care contează. Dar pentru că trăim în epoca digitalizării, inițiativele moderne de reciclare nu întârzie să apară; poți opta pentru reciclare cu EcoTree, o platformă inovatoare și unică în țară, prin care procesul reciclării este simplificat la maximum – pentru că sănătatea Planetei nu ar trebui să fie un proces birocratic.
EcoTree este un serviciu de tip cloud, o platformă deschisă, în care orice persoană fizică sau companie, fie generator de deșeuri sau colector/valorificator să poată administra ușor și eficient acțiunile de reciclare. Platforme de “waste management” sau software în general, care și-au propus să digitalizeze reciclarea mai există, însă EcoTree a început să realizeze un ecosistem digital comun, deschis, unde să-și poată da întâlnire atât cei care “predau” deșeuri, cât și cei care “colectează”. Abordarea este similară cu a companiilor de taxi, rezervări hoteliere, food delivery (Uber, AirBNB, FoodPanda, etc). Simplu spus, prin reciclare cu EcoTree devine foarte ușor să ai grijă de mediul înconjurător.