Lapte praf sau lapte de vacă după vârsta de un an? Care este cea mai bună opţiune?

Copilul, după ce împlineşte vârsta de 12 luni, trece de la vârsta de “bebeluş” la cea de “toddler”, poate consuma mai multe alimente solide, mai multe tipuri de lapte, decât laptele praf sau de mama. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă părinţilor că înainte de vârstă de 12 luni, diversificarea să fie făcută lent şi să elimine posibilitatea de a oferi lapte de vacă sau alimente alergene. După vârsta de 12 luni, sistemul digestiv al copilului este suficient de matur pentru a digera laptele de vacă, cel din comerţ, uşor de asimilat pentru că este bogat în vitamina D, A, calciu şi fosfor.

Deşi sistemul digestiv este matur, nu este recomandată administrarea laptelui de vacă la copiii cu vârsta de peste un an în locul laptelui praf sau laptelui de mamă, ci numai în diverse preparate. În plus, înainte de a împlini vârsta de un an, nu se recomandă hrănirea copilului cu lapte de vacă pentru că acesta nu poate fi digerat complet, pentru că are în componenţa o cantitate prea mare de proteine şi minerale şi pot pune presiune pe rinichii bebeluşului care nu suntsuficient maturizaţi. În plus, laptele de vacă nu conţine cantităţi suficiente de fier, de vitamina C şi alţi nutrienţi necesari pentru a creşte.

Când poate copilul să consume lapte de vacă fără a pune în pericol sănătatea bebeluşilor?

Laptele de vacă poate fi consumat de către bebeluşii de peste un an, în cantităţi mici, în preparate de tip orez cu lapte, paste cu lapte sau cereale cu lapte. Chiar dacă este din comerţ şi este pasteurizat, laptele de vacă trebuie fiert. Aceasta este o opţiune cât se poate de nesănătoasă în primul an de viaţă, dar recomandată în următorii ani, că o completare a diversificării alimentaţiei.

După un an, sistemul digestiv al copilului este suficient de matur pentru a digera laptele de vacă, de aceea diversificarea poate include şi preparate pe bază de lapte de vacă. Da, se poate oferi lapte de vacă unui copil de peste 12 luni, se poate introduce acest aliment în diversificarea copilului, iar ca trecerea să fie mai uşoară, se poate adăuga laptele de vacă în cereale sau în alte alimente pe care le acceptă deja.

Cât lapte de vacă poate bea un copil de 12 luni?

Un copil de 12 luni poate consuma lapte praf ca şi completare a diversificării, iar laptele de vacă poate fi consumat în cantitatea de 1-1.5 căni de lapte sau cantitatea echivalentă de brânză, iaurt, zilnic. La vârsta de 2 ani, copilul poate primi 2 căni de lapte de vacă pe zi sau echivalentul în produse lactate, în niciun caz mai mult de 4 căni, pentru că acesta nu va mai putea consuma alte alimente necesare unei alimentaţii sănătoase.

Pe de altă parte, laptele de capră este mult mai bogat şi mai nutritiv decât cele de vacă, fiind benefic pentru oase, stimulând imunitatea şi conţinând mai mult seleniu şi mai multă vitamina B decât cel de vacă. Cu toate acestea, niciuna din aceste variante nu se compară cu laptele praf din comerţ îmbogăţit cu vitamine şi minerale esenţiale.