Hemoroizii sunt venele inflamate în zona inferioară a anusului şi rectului, care pot fi trataţi, în stadii incipiente cu o cremă de hemoroizi realizată din plante, fără alte tratamente suplimentare. Hemoroizii se retrag de cele mai multe ori în câteva zile sau săptămâni de folosire a cremei, dar sunt şi situaţii în care se complică lucrurile şi se pune chiar în pericol sănătatea şi viaţa pacienţilor.
Hemoroizii infectaţi, nu inflamaţi necesita tratament şi îngrijiri medicale de urgenţă, astfel încât riscul complicaţiilor să fie redus la minim.
De ce se infectează hemoroizii?
Hemoroizii interni se infectează în cazuri rare, aceştia fiind împinşi spre exterior, devenind hemoroizi prolapsati. În cazul în care fluxul sanguin este blocat, hemoroidul se strangulează şi riscul de infecţie este foarte mare. În aceste situaţii, nicio cremă şi niciun supozitor nu poate rezolva problema apărută. La întrebarea de ce se infectează adolescenţii, răspunsul este complex. Factorii de risc ai hemoroizilor infectaţi includ:
- boli sau afecţiuni suplimentare de care pot suferi pacienţii, precum diabet, boala Crohn, obezitate sau ateroscleroza;
- proceduri folosite pentru tratarea hemoroizilor, precum ligaturarea acestora, care poate favoriza infecţia;
- procedura hemoroidectomiei, care creşte riscul de infectare a hemoroizilor.
Cum recunoşti hemoroizii infectaţi?
Hemoroizii infectaţi sunt uşor de recunoscut. Pe lângă simptomele obişnuite pot apărea şi simptome suplimentare:
- febră mare;
- dureri ce se agravează în ciuda tratamentului;
- inroșirea zonei anale;
- mâncărimi şi durere accentuată la defecare.
Diagnosticarea se face de către un medic specializat, pe baza examinării fizice, a analizelor de sânge şi a radiografiilor.
Tratarea hemoroizilor infectaţi
Hemoroizii infectaţi nu se pot trata doar cu o cremă sau cu un supozitor, ci este necesară urmărea de urgenţă a tratamentului cu antibiotice. În cazuri foarte severe, poate fi vorba de intervenţia chirurgicală pentru a îndepărta ţesuturile din jurul hemoroizilor infectaţi sau a ţesuturilor abdominale, dacă infecţia s-a răspândit.
În cazul în care medicul constată că nu este vorba de o infecţie, ci de prolapsarea hemoroizilor, acesta poate sugera îndepărtarea lor pentru a reduce riscul infectării. De aceea, pe lângă tratamentul medicamentos şi chirurgical, pacientul va fi nevoit să urmeze o dietă bogată în fibre dietetice, pentru a reduce riscul constipaţiei.
Prevenirea infectării hemoroizilor
Pacienţii care se confruntă cu hemoroizii trebuie să ştie că dacă nu fac modificări în stilul lor de viaţă, aceştia pot suferi oricând de infectarea acestora. pentru a preveni riscul infectării hemoroizilor deja instalaţi, se recomandă:
- hidratarea corespunzătoare a pacientului;
- urmarea unei diete bogate în fibre dietetice;
- practicarea unui sport în mod regulat;
- menţinerea unui tranzit intestinal sănătos;
- stimularea circulaţiei sanguine în zona rectală;
- folosirea toaletei imediat ce este necesar, pentru că abţinerea poate face defecarea dureroasă şi dificilă;
- evitarea adoptării unei poziţii în şezut mai mult de câteva zeci de minute;
- evitarea petrecerii unui timp îndelungat pe vasul de toaletă pentru a nu forţa zona rectală;
- consultarea medicului îndată ce apar hemoroizii care nu trec sau nu se retrag cu crème sau cu supozitoare, astfel încât să se prevină riscul de complicaţii.