Cum să petreci mai mult timp de calitate cu cel mic: 4 idei

Timpul de calitate este un concept pe care mulţi şi-l doresc, însă puţini reuşesc să-l rupă pentru cei dragi. Iată câteva idei pentru a petrece mai mult timp de calitate împreună cu copilul tău, indiferent cât eşti de ocupat.

Rutina de dimineaţă

Doar 10 minute dacă îi oferi în fiecare dimineaţă copilului tău sunt de ajuns pentru o creştere sănătoasă. Poţi face exerciţiile fizice împreună cu el sau îl poţii implica în rutina de pregătire a micului dejun. Acesta poate fi prilejul pentru plănuirea zilei care abia începe, aşa că asigură-te că şi cel mic are dreptul la cuvânt.

Joacă-te

Fă-ţi timp pentru joacă. Este o terapie nu doar pentru copil, care se va bucura de prezenţa adevărată a părinţilor lângă el, cu atenţie şi implicare, ci şi pentru tine! Invariabil vei râde şi vei elibera o doză atât de necesară de serotonină. Din fericire, oferta jocuri pentru copii este atât de diversă încât acoperă orice vârstă, buget şi gust. Să nu cazi în capcana de a crede că mai multe jucării vor compensa absenţa ta din viaţa şi creşterea copilului. Dimpotrivă, cel mic va prefera cea mai simplă jucărie sau chiar un joc de rol fără nici un instrument ajutător, dar cu tine prezent şi dedicat. Nu te sfii să cobori la nivelul lui. Poate nu înainte de a pleca la birou, dar seara înainte de culcare sau în weekend, lasă-l să te îmbrace şi să te aranjeze după bunul plac. Faceţi şi poze pentru a vă amuza şi altă dată de creaţia copilului!

Ieşiţi afară

Dacă aveţi privilegiul unei terase sau curţi private, profitaţi de ea la maximum! În schimb, dacă locuiţi la bloc, printre betoane sufocante, nu înseamnă că sunteţi condamnaţi la o viaţă anostă. Profitaţi de parcuri, alei sau pădurile din împrejurimi. Renunţă la drumul cu maşina până la creşă sau grădiniţă de dragul unei plimbări matinale la pas, cu trotineta sau bicicleta. Seara, după cină, o plimbare poate fi terapeutică. Jocurile din exterior cu minge, palete sau orice fel de alergare îl dezvoltă pe copil fizic şi emoţional. 

Citiţi împreună

Cititul este o altă activitate de calitate cu beneficii deopotrivă pentru părinţi şi copii. Există cărţi pentru orice nivel de dezvoltare, de la pagini textile numai cu imagini, până la materiale didactice în care imaginile sunt îmbinate cu litere de tipar de dimensiuni mai mari pentru a face trecerea la cititul tradiţional. Chiar şi când nu cunoaşte literele, lasă-l pe copil să-ţi povestească ceea ce vede sau a reţinut din imagini.

Pandemia a adus copiii mai aproape de părinţi, dar mai departe de prieteni şi colegi. Riscul prezenţei fizice în acasă a părinţilor care lucrează remote, dar într-o absenţă totală faţă de copii, este periculos pentru dezvoltarea lor emoţională. Cel mai bine este să aveţi o rutină de dimineaţă, prânz şi seară împreună, cu respectarea orelor de lucru în care părinţii sunt conectaţi cu seriozitate la activităţile de serviciu.