Știi deja că trebuie să reduci timpul petrecut în fața ecranelor, că ți-ar prinde bine mai multă mișcare în aer liber, că n-ar strica să reduci consumul de cofeină. Pe lângă toate acestea, poți face și câteva schimbări de decor în dormitor, pentru a te bucura de un somn mai bun și mai odihnitor.
Nu e nicio surpriză că privarea de somn e o problemă tot mai comună. Insomnia devenise o provocare încă dinainte de pandemie, iar fenomenul cunoscut drept Covid-somnia este deja un sindrom recunoscut. În Marea Britanie, între 1 din 6 și 1 din 4 oameni întâmpină dificultăți în a se odihni, cu o incidență mai mare în rândul mamelor, al clasei muncitoare și al grupurilor etnice minoritare. În Grecia, aproape 40% dintre persoane acuză simptome de insomnie.
Știi deja că trebuie să reduci timpul petrecut în fața ecranelor, că ți-ar prinde bine mai multă mișcare în aer liber, că n-ar strica să reduci consumul de cofeină. Pe lângă toate acestea, poți face și câteva schimbări de decor în dormitor, pentru a te bucura de un somn mai bun și mai odihnitor:
Pune preț pe confort
Indiferent dacă folosești un pat sau o canapea extensibila, asigură-te că beneficiezi de tot confortul. Dacă este prima variantă, bucură-te de o saltea confortabilă. Dacă locuiești într-o garsonieră sau într-un studio, acordă atenție calității divanului sau canapelei și nu face rabat de la calitate, chiar dacă asta presupune o investiție mai consistentă. De asemenea, pernele trebuie să fie cât mai confortabile – poți opta pentru unele cu memorie – dar și ușor de curățat sau îmbrăcate în huse cu ioni de argint, care țin la distanță bacteriile. Nici așternutul nu este tocmai un detaliu insignifiant – cu cât materialul este mai respirabil, mai fin și mai moale, cu atât te vei simți mai bine.
Alege texturi moi
De la covoare, la lenjeria de pat, toate lucrurile din dormitor trebuie să fie moi și confortabile și să îți confere senzația că ești în locul potrivit pentru odihnă. Cașmirul, bumbacul satinat, mătasea și catifeaua – dacă vorbim despre cuverturi, perne decorative și draperii – sunt materiale potrivite pentru dormitor. Textura tuturor textilelor, inclusiv a covorului, trebuie să fie cât mai pufoasă, pentru un plus de confort.
Orientează-te către o paletă de culori reci
Bejul, oranjul, galbenul sunt culori superbe, care se potrivesc de minune în spațiile destinate socializării și chiar o stimulează, însă, nu sunt potrivite pentru dormitor. Conform specialiștilor, nuanțele reci de albastru, verde, turcoaz, mentă sau gri îți induc o stare propice somnului odihnitor, nu sunt supărătoare sau suprasolicitante pentru ochi și sunt plăcute vederii inclusiv la primele ore ale dimineții, când tot ce îți dorești este încă un buton de amânare pentru alarmă.
Un somn bun te ajută să te concentrezi mai bine, să fii mai productiv, mai vesel și mai deschis. Starea ta emoțională este în strânsă legătură cu odihna, așadar, acesta nu este un aspect pe care să-l ignori. Cu puțină îndemânare, îți poți reamenaja dormitorul în acest scop cu minimum de cheltuială.