Primul an din viaţa celui mic este magic pentru părinţii care încearcă să se familiarizeze cu noul statut, dar şi cum modificările permanente din primele 12 luni.
Cei mai mulţi părinți, pun accent pe igiena personală starea de bine şi de confort a celor mici, totuși specialiștii atrag atenția că în primul an din viața joacă şi jucăriile au roluri importante în dezvoltarea celor mici.
Bebeluşii se joacă din primele zile de viață!
Trebuie să ținem seama că bebeluşii se joacă din primele zile de viață. Primele jucării sunt propriile mânuţe şi picioruşe. După vârsta de patru luni pot fi introduse jucăriile de tip paturică cu activități, jucării de plus, zornăitoare. În general, la această vârstă sunt recomandate jucării colorate care produc zgomote, cu textură moale care nu produc răni şi durere. A se evita jucăriile grele. În primul an de viaţă bebeluşul îmbunătăţeşte mişcările grosiere, deci după vârsta de 6 luni îi pot fi fi oferite jucării de pluș moi care pot fi prinse şi aruncate. La sfârşitul primului an de viaţă cel mic poate sta în fund, poate sta în picioare şi poate folosi jucării Montessori.
În primul an de viaţă orice obiect poate constitui o jucărie. De la plușurile colorate, la oglinzile bine incastrate, puzzle-urile din lemn şi maşinile cu roţi mari sau obiectele care scot zgomote puternice. Trebuie să recunoaştem că la această vârstă orice articol personal sau orice vas de bucătărie poate constitui o jucărie. Bebeluşii nu sunt pretenţioşi, câtă vreme sunt lăsaţi să exploreze sau sunt băgaţi în seamă. Cratiţele din bucătărie, ligheanele de la baie, coşul de rufe sau tacâmurile de masă pot deveni jucăriile preferate.
Cum se aleg jucării pentru copii mici?
Selectarea jucăriilor pentru bebeluşi trebuie să se realizeze cu multă responsabilitate. Acestea nu trebuie să fie realizate din părţi mici sau să deţină părţi detaşabile. Jucăriile din pluș trebuie să fie de bună calitate, materialul nu trebuie să se desprindă. Obiectele selectate pentru joacă celor mici trebuie să fie în primul rând sigure, să nu poată fi introduse în gura sau în nas, să nu aibă părţi ascuţite sau prost finisate, să nu fie dure să producă durere. Primul an de viaţă este anul jucăriilor din plus, a cuburilor uşoare, a jucăriilor din plastic. Copii mici tind să introducă în gura orice, deci obiectele selectate trebuie să fie prietenoase.