Agricultura de precizie: Ce este și cum îi poate ajuta pe fermieri?

Dezvoltarea noilor tehnologii și utilizarea lor pe scară largă reprezintă o condiție esențială pentru a progresa în aproape orice domeniu. Agricultura nu face excepție de la această regulă.

Este vorba de agricultura de precizie, care le permite fermierilor să aibă un grad sporit de control asupra tuturor activităților agricole prin intermediul celor mai noi tehnologii.

 

În ce constă agricultura de precizie

Acest concept denumește un tip de agricultură inovativă, care se bazează foarte mult pe cele mai noi tehnici și tehnologii din domeniu, pe tot parcursul procesului agricol. Astfel, se poate vorbi acum și la noi de poziționarea și monitorizarea utilajelor agricole prin satelit sau de folosirea dronelor pentru a inspecta starea culturilor.

 

Beneficiile agriculturii de precizie

Faptul că se pune un accent important pe acest tip de agricultură este motivat de numeroasele beneficii pe care folosirea tehnologiilor inovative le aduce, atât fermierilor cât și mediului înconjurător. Iată care sunt cele mai importante avantaje pe care le are un fermier care practică agricultura de precizie:

  • Soluri mai fertile – peste jumătate din cantitatea de azot folosit ca îngrășământ în agricultura convențională se irosește, întrucât este împrăștiat pe câmp în mod uniform. Cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră, fermierii pot analiza prin satelit starea terenurilor.
  • Culturi mai rezistente – tot prin intermediul sistemelor de supraveghere prin satelit, culturile pot fi analizate pe parcele mai mici, depistându-se astfel potențialele riscuri reprezentate de boli și dăunători.
  • Costuri mai reduse. S-a calculat astfel că cheltuielile cu administrarea îngrășămintelor se reduc cu 40% folosind sistemele de monitorizare prin satelit.. Totodată, pentru o cultură pe o suprafață de 250 de hectare sunt estimate economii de 15.000 de euro pe an, prin folosirea agriculturii de precizie.

 

Implementarea noilor tehnologii

Un prim pas către implementarea acestui tip de agricultură este cunoașterea în detaliu a solului, fapt pentru care sunt necesare teste de sol. Mai întâi, terenul se măsoară prin GPS. În paralel, se prelevează și mostre de sol din parcelele respective, care sunt analizate, apoi rezultatele sunt introduse într-un soft, care le va procesa împreună cu celelalte informații despre teren.

Datele furnizate de soft permit ajustarea cantităților de îngrășăminte și substanțe fitosanitare, cu utilaje controlate prin GPS sau GNSS.

Această monitorizare poate fi făcută și altor utilaje prin instalarea de senzori GPS. Astfel, pe lângă piesele pentru combina class de la Rul Grup, poți monta pe utilaj și astfel de senzori, care îți vor furniza date relevante din teren.

 

Așadar, agricultura de precizie reprezintă cel mai modern și eficient mod de a face agricultură, iar fermierii trebuie să țină pasul cu progresele tehnologice pentru ca activitatea lor să rămână în continuare una profitabilă.