Tevile reprezinta piese esentiale in realizarea unor proiecte diverse, atat industriale, cat si rezidentiale. Din multitudinea de solutii ce ar putea fi utilizate se remarca tevile din otel, foarte rezistente, disponibile intr-o gama variata si usor de montat. Mai ales in privinta instalatiilor industriale, unde se lucreaza cu presiuni si temperaturi extreme, tevile din otel sunt alegerea perfecta, deoarece au unele atuuri de neratat fata de alte solutii.
Producatorii ofera clientilor o diversitate de produse, ceea ce face dificila alegerea celor corecte pentru proiecte felurite. Astfel, trebuie sa se opteze pentru tevi din otel cu caracteristici potrivite instalatiilor ce vor fi realizate. Site-ul Tevi-laminate.ro are in aceasta privinta o oferta bogata de produse, la preturi accesibile, garantand ca poate pune la dispozitie direct din stoc tevile dorite.
Iata cum trebuie sa alegi tevile din otel care se potrivesc proiectului tau!
Din numeroasele criterii dupa care se diferentiaza tevile din otel, patru sunt esentiale pentru o alegere inteligenta:
- In functie de solutia de constructie, tevile din otel se diferentiaza in tevi fara sudura (laminate la cald sau trase la rece) si tevi sudate, realizate prin imbinarea prin sudura a unor benzi din otel. Prima categorie este mai rezistenta la presiuni inalte datorita lipsei imbinarilor in toata constructia ei, in schimb cea de-a doua are ca avantaj posibilitatea realizarii unor diametre mai mari comparativ cu cele fara sudura.
Tevile nesudate pot fi preferate si datorita uniformitatii lor, rezultata din procesul de productie. In plus, tevile de acest tip au peretii mai subtiri fata de cele sudate, fiind mai usoare comparativ cu acestea din urma;
- Dimensiunile se refera la 3 aspecte. In primul rand, este vorba despre diametru care se situeaza intre 10,3 si 711 mm la tevile fara sudura si intre 21,3 si 2540 mm la tevile sudate. In al doilea rand, se refera la grosimea peretelui care poate fi intre 1,20 si 100 mm. In final, este vorba despre lungimea tevilor, de regula, de 6 m pentru usurinta transportului;
- In ce priveste rezistenta la presiune si la temperaturi inalte sau foarte scazute, diferenta este data de materialul folosit pentru fabricarea tevii, existand aliaje speciale pentru fiecare imprejurare;
- Un alt criteriu este rezistenta la coroziune, extrem de important in proiectele industriale, mai ales cele din industria chimica, alimentara si a medicamentelor. In aceste cazuri alegerea cea mai buna este cea a inoxului duplex si super duplex sau a unor aliaje speciale, cu folosinta specifica.
In concluzie, tevile fabricate din otel sunt utile in numeroase domenii de activitate, chiar daca au aparut si alte materiale durabile, dar care presupun o investitie superioara. Alegerea corecta trebuie facuta, insa, in urma unei informari aprofundate in legatura cu tipul de teava potrivita pentru definitivarea proiectului.
Sursa foto: Shutterstock.com