Mituri sau Realitate? Află dacă e adevărat ce se spune despre spoturi LED!

Cu atât de multe noi informații și reclamă pozitivă la spoturile LED, este dificil să mai deosebim realitatea de exagerare, sau adevărul de mituri. Păreri, recenzii și informații despre calitatea, eficiența și funcționarea spoturilor LED vin din toate direcțiile. Însă dacă nu le-ai utilizat chiar tu până acum, toate aceste detalii pot deveni copleșitoare, și lucrurile pot deveni confuze.

Tocmai de aceea, astăzi vom discuta despre trei dintre cele mai frecvente lucruri care se spun despre spoturile LED. Sunt acestea mituri, sau sunt reale? Haide să clarificăm toate aceste aspecte. Iată ce spun specialiștii despre diversele mituri despre spoturi LED, și dacă ceea ce ai auzit despre ele este sau nu este adevărat!

 

Mit: Toate spoturile LED sunt dimmabile

Realitate: Cu referire la spoturi LED, caracterul dimmabil reprezintă de fapt posibilitatea de a regla intensitatea luminii produse. În cazul spoturilor LED, acestea într-adevăr permit reglarea intensității. Atenție, însă, NU toate spoturile LED sunt dimmabile.

Pentru ca spotul LED pe care îl alegi să îți permită să reglezi intensitatea luminii în funcție de cum dorești, trebuie să te asiguri încă de la achiziționarea acestuia că toate componentele sale sunt compatibile cu un întrerupător cu reglaj.

 

Mit: Sunt disponibile spoturi LED în mai multe nuanțe de alb

Realitate: Este adevărat. Spoturile LED se găsesc în cele mai variate culori, de la roșu, albastru sau verde, până la variante multicolore. În cazul luminii albe, opțiunile nu sunt mai puține. Pe piață sunt disponibile spoturi LED de culoare albă în mai multe tonuri, fiecare potrivindu-se mai bine unui anumit tip de încăpere.

Lumina albă neutră se folosește de obicei în băi și bucătării, imitând cel mai bine lumina naturală, pe când lumina albă caldă se folosește în dormitoare și sufragerii, iar lumina albă rece se utilizează mai mult în magazine, vitrine, panouri publicitare sau spații care necesită lumină artificală puternică.

 

Mit: Factura la electricitate va scădea cu 50% din prima lună

Realitate: Da, și nu chiar. Răspunsul este puțin mai complex în ceea ce privește acest aspect. Mai exact, într-adevăr, înlocuirea becurilor cu halogen cu spoturi LED poate reduce costurile cu electricitatea cu până la 80-90%, în timp ce înlocuirea becurilor economice cu becuri LED poate permite o economisire a consumului și o reducere a facturii la electricitate cu până la 40-50%.

Asta nu înseamnă, însă, că încă din primele 1-2 luni de la înlocuire, factura va scădea. Aceasta este o îmbunătățire treptată, graduală, pentru că vorbim despre o investiție pe termen lung, în LED-uri cu o durată de viață net superioară altor surse de lumină, care se vor amortiza în până la 1 an. Diferența aceea de 40%-90%, așadar, va putea fi observată în timp, și nu încă din prima lună de la înlocuire.

 

Concluzie

Se spune că în orice minciună există un sâmbure de adevăr, iar zicala nu este mai puțin potrivită și în contextul spoturilor LED. Dintre toate zvonurile care circulă despre performanța, eficiența energetică și ecologică a acestora, sau design-ul și impactul psihologic, adevărul este, din nou, undeva la mijloc.

Așadar miturile de mai sus nu sunt nici false în totalitate, nici adevărate în totalitate, fiecare presupunând o explicație mai complexă și fiind mai relevante în funcție de propria perspectivă și propriile așteptări în legătură cu investiția în spoturi LED.