O centrala termica este o instalatie pentru producerea caldurii, fiind folosita in diverse spatii. Sa alegi modelul potrivit pentru locuinta ta poate reprezenta o sarcina complicata, deoarece exista numerosi factori de care trebuie sa tii cont: costurile, randamentul sau accesibilitatea. Este necesar, deci, sa cunosti caracteristicile fiecarui tip: pe gaz, lemne, peleti sau curent electric.
Centrala termica pe gaz – caracteristici
Printre avantaje, trebuie mentionat faptul ca aceasta solutie poate fi utilizata inclusiv la incalzirea unor spatii cu suprafata mare. Pe cat de mare este spatiul pe care il poate incalzi, pe atat de mic este cel pe care il ocupa, datorita faptului ca are dimensiuni compacte. Poate fi reglata cu ajutorul unui termostat si are un randament ridicat.
Un dezavantaj consta in faptul ca necesita verificari frecvente si o ingrijire atenta, pentru a minimiza riscul unor eliminari nedorite de gaze. Insa acest riscse poate inlatura prin montarea unui senzor care detecteaza gazul si care opreste alimentarea.
Centrala termica pe lemne – caracteristici
Lemnul este cel mai vechi combustibil pe care l-au folosit oamenii pentru a se incalzi. Avantajele acestei solutii sunt multiple, unul dintre ele constand in faptul ca au o durata mare de viata, iar intretinerea lor este minimala, fiind suficient sa fie curatata cenusa de cateva ori pe luna. Datorita timpului mare de ardere, dau un randament bun, asigurand incalzirea uniforma a caselor si furnizarea de apa calda.
Exista doua tipuri de centrale pe lemne: cu ardere clasica, functionand prin simpla ardere, sau cu gazeificare, avand o camera de ardere mai mare si producand caldura in mai multe etape.
Centrala termica pe peleti – caracteristici
Peletii sunt deseuri din lemn ramase de la fabricile care prelucreaza lemnul. Centralele de acest tip reprezinta unul dintre cele mai ieftine sisteme de incalzire. Peletii au o mare putere de emanare a caldurii prin ardere, astfel incat performanta este similara cu a celor pe gaz. In schimb, emisia de fum este redusa.
Un alt avantaj consta in faptul ca ofera o distributie uniforma a caldurii. Intretinerea este minimala si presupune curatarea cenusii o data pe luna. In plus, cenusa rezultata este bogata in minerale, motiv pentru care poate fi folosita pe post de ingrasamant natural.
Dezavantajele centralelor pe lemne sunt date de faptul ca lemnul se poate dovedi o resursa destul de scumpa si greu accesibila (mai ales pentru cei care locuiesc la campie) si cu o logistica solicitanta, precum si de faptul ca obtinerea lemnelor presupune sacrificarea copacilor.
Centrala termica pe curent – caracteristici
Reprezinta o solutie simplu de montat si nu trebuie verificata la fel de des ca in cazul unei centrale pe gaz si nici nu necesita curatare, precum cele pe lemn sau peleti. Este silentioasa, are dimensiuni reduse si un randament puternic.
Aceste instalatii nu sunt supuse riscurilor de explozie si nici nu emit noxe periculoase pentru locatari. Aproape tot curentul pe care il consuma este transformat in caldura, astfel ca pierderile sunt minime. Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca reteaua de energie electrica este mai extinsa decat cea de gaze naturale, acoperind aproape toate zonele tarii.
Dezavantajul consta in pretul energiei electrice, insemnand ca pentru aceeasi energie calorica degajata platim mai mult decat in cazul celorlalte tipuri de centrale.