De ce să-ți creezi propria grădină cu legume? În primul rând, pentru satisfacția ta personală, că ai făcut tu ceva cu mâna ta și din suflet. În al doilea rând, pentru sănătatea ta. Nicio legumă nu este mai sănătoasă decât aceea pe care o cultivi în propria ta grădină.
Grădinăritul poate fi considerat ca un hobby, nu doar ca pe o afacere, și este o activitate care îți poate aduce o grămadă de satisfacții. Dacă și tu visai să ai propria ta grădină cu legume, atunci iată cum poți face primii pași către îndeplinirea acestui vis.
Pașii pentru crearea unei grădini mult visate
Întâi de toate, trebuie să te gândești ce tip de grădină vrei să construiești. Există cel puțin patru modalități prin care poți executa grădinăritul:
- Să construiești o grădină tradițională, adică să mergi pe metoda clasică: să sapi în pământ, să așezi sămânța și să o uzi până crește;
- Să folosești containere. Dacă locuiești la apartament și ai un spațiu limitat, atunci poți să-ți faci grădina în containere. Pui în fiecare container mic o plantă, dar ai grijă și la ce tip de legume plantezi. Pentru morcovi, castraveți sau roșii ai nevoie de containere mari, aproximativ de cinci galoane ca să ai destul spațiu. Pentru legumele cu multe frunze, ai nevoie de o găleată cu măcar una sau două galoane;
- Construiește sere. Beneficiul de a avea o seră, este faptul că poți să plantezi absolut orice legume vrei pe tot parcursul anului. În plus, este o modalitate foarte bună de a economisi bani;
- Grădina cu paturi ridicate. Această metodă de grădinărit este extrem de eficientă pentru persoanele mai în vârstă sau pentru cei care au probleme cu spatele. Paturile se așază cu minimum șase centimetri de sol, astfel încât nu va trebui să te apleci mult. În plus, este benefic pentru cultivarea legumelor, cum ar fi morcovii, pentru că au rădăcini adânci.
Fă o listă cu uneltele potrivite
Când vorbim de grădinărit, contează foarte mult ce fel de unelte folosești. Nu poți folosi o unealtă universală pentru activitățile de plantare. Iată care sunt cele mai importante obiecte care fac parte din echipamentul pentru plantat:
- Furtun;
- Mănuși de grădinărit;
- Sapă;
- Roabă;
- Lopată.
Toate aceste unelte poți să le găsești ușor și într-o varietate foarte mare la Depozit Unelte. Fă-ți lista cu echipamentul necesar și poți să te apuci de grădinărit.
Alege primele legume
Hotărăște-te care să fie primele legume pe care vrei să le cultivi și asigură-te dacă ai locul potrivit pentru asta. De exemplu, nu poți planta porumb în curte, pentru că plantarea acestor legume necesită mult spațiu. În schimb poți opta pentru roșii, castraveți, ardei sau ceapă.
Sfaturi adiționale
- Este recomandat ca la început să plantezi legume în cantități mici, pentru că s-ar putea să plantezi un număr mult mai mare decât ai nevoie, exceptând faptul dacă vrei să le vinzi la piață;
- Folosește tratamente bio pentru legume, mai ales pentru roșii, pentru că este important să protejezi plantația de melci, omizi, păianjeni sau de alte viețuitoare;
- Pavează-ți aleile pentru a fi mai ușor să treci printre rândul de legume și să delimitezi accesul în grădină;
- Plantează într-un loc unde este mult soare, pentru că legumele au nevoie de fotosinteză maximă ca să crească mai repede.
O grădină cu legume este o investiție care îți vor aduce o grămadă de beneficii financiare pe termen lung. Vei economisi mulți bani dacă nu vei mai cumpăra legume de la piață sau vei putea strânge bani dacă alegi să vinzi legumele cultivate.
Sursa foto: Freepik.com