Include aronia în dieta ta zilnică pentru a-ţi întări sistemul imunitar

Includerea fructelor de aronia melanocarpa în dieta zilnică a adulţilor este indicată de toţi specialiştii şi de toţi medicii care susţin că aceste produse sunt mai mult decât eficiente în întărirea sistemului imunitar.

Aduse la începutul secolului XX în Europa, fructele de aronia sunt extrem de apreciate până în ziua de azi, adaptându-se perfect şi în România, iar numărul plantaţiilor cu aceşti arbuşti creşte de la an la an. Fructele de aronia sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt cultivate în mod ecologic, în aer curat şi pe pământ liber de pesticide, pe o plantaţie curata şi de unde recoltarea se poate face în mod eficient. Fie că sunt consumate sub formă de suc, gem, sub forma lor crudă sau uscată, în ceaiuri sau în diferite preparate, fructele de aronia au beneficii dovedite ştiinţific împotriva unor afecţiuni periculoase.

Antioxidanţii din aronia ce s-au dovedit benefici pentru corp şi minte

Fructele de aronia conţin numeroase substanţe benefice şi antioxidanti benefici pentru minte şi trup, dar şi pentru intarirea sistemului imunitar şi pentru a proteja celulele în fața radicalilor liberi. Din cauza radicalilor liberi oamenii sunt dispuşi să facă diabet, cancer, boli de inimă, având un sistem imunitar slăbit. Din fericire, fructele de aronia conţin suficient de mulţi antioxidant, de vitamine şi minerale necesare în acest sens.

Aronia se afla în topul fructelor cu cei mai mulţi antioxidanţi, depăşind cu mult valoarea celor care se găsesc în afine, mure, merişoare, căpşuni, fructe de pădure sau coacăze. Graţie conţinutului ridicat în antioxidanţi, oamenii de ştiinţă au inclus aronia în categoria superfructelor cu efecte benefice asupra sistemului imunitar.

Cei mai importanţi antioxidanţi din fructele de aronia sunt:

  • antocianinele, pigmenţii naturali care au rolul de a inhiba creşterea celulelor cancerigene, de a reduce hipertensiunea arterială, de a proteja consumatorii de boli cardiovasculare, degenerative şi de boli legate de îmbătrânire, combatand obezitatea şi prevenind diabetul;
  • flavonoidele, benefice împotriva multiplelor probleme de sănătate, care luptă împotriva alergiilor, astmului, bolilor de inimă, scăzând riscul de deces şi prevenind creşterea rapidă a glicemei;
  • proantocianidinele, cu rolul de a reduce simptomele astmului bronşic, de a îmbunătăţi vederea, sistemul imunitar, de a proteja organismul de viruşi şi de bacterii, de a încetini procesul de îmbătrânire şi de  încetini apariţia ridurilor;
  • acizii fenolici, cu rolul de a reduce riscul diabetului zaharat, de a regla nivelul glucozei din sânge, de a reduce riscul de osteoporoza, de a îmbunătăţi memoria şi puterea de concentrare şi de a creşte durata de viaţă.

Fructele de aronia sunt recomandate să fie consumate sub diferite forme pentru a întări un sistem imunitar slăbit care dă semne clare în acest sens:

  • pacienţii au insomnii;
  • pacienţii prezintă probleme digestive;
  • infecţiile urinare sunt repetate şi greu de tratat;
  • infecţiile pielii dau de înţeles că sistemul imunitar este slăbit;
  • pacienții nu au poftă de mâncare, nu se pot concentra;
  • infecţiile respiratorii sunt recurente, la fel ca şi infecţiile sinusurilor şi urechilor sau a ganglionilor limfatici;
  • pacienţii suferă de anemie.