Indiferent dacă ți-ai propus să devii eco friendly pentru a proteja mediul înconjurător sau pentru a economisi, vei observa, pe măsură ce faci pași în această direcție, cât de ușor și la îndemână este să îți schimbi stilul de viață cu unul mai sustenabil.
Indiferent dacă ți-ai propus să devii eco friendly pentru a proteja mediul înconjurător sau pentru a economisi, vei observa, pe măsură ce faci pași în această direcție, cât de ușor și la îndemână este să îți schimbi stilul de viață cu unul mai sustenabil. Dacă ești nou în asta, avem câteva recomandări pentru tine, cu ajutorul cărora poți începe să ”trăiești verde”:
Oprește aparatura electronică și electrocasnică
Dacă obișnuiești să lași televizorul deschis atunci când faci o vizită scurtă la magazinul din apropiere, poți inceta să mai faci asta. Oprește espressorul după ce ți-ai pregătit cafeaua. Scoate din priză încărcătorul telefonului, după ce l-ai folosit. Vei observa diferențele, în primul rând, la factura de energie electrică, ale cărei costuri se vor diminua simțitor.
Ia în calcul mijloacele de transport alternative
Decât să petreci prima oră a dimineții în trafic cu mașina, mai bine o folosești pentru a face puțină mișcare – mersul pe jos și bicicleta sunt opțiuni la îndemână pentru a face asta. În cazul în care vrei să scurtezi timpul deplasărilor, poți opta și pentru o trotineta electrica. În ultimă instanță, e preferabil să folosești transportul în comun în detrimentul autoturismului personal, mai ales dacă acesta folosește combustibil diesel.
Investește în aparatură eco-friendly
Ține cont de clasa energetică atunci când alegi o nouă mașină de spălat, un aspirator sau un frigider și alege variantele de tehnologie eco-friendly, al căror consum energetic este mult redus, în comparație cu aparatura clasică.
Reciclează
Probabil că faci deja asta cu hârtia, sticla și plasticul. Însă, realitatea este că aproape orice se poate recicla. De la reciclare electrocasnice, la baterii, becuri și chiar haine și alte textile, există o serie de obiecte pe care le poți sorta în acest scop.
Nu risipi mâncarea
Doar în Marea Britanie, se risipesc anual 7,3 tone de alimente. Acest lucru se traduce atât prin bani risipiți, cât și prin emisii sporite de CO2. Cumpără cât ai nevoie, folosește diferite metode de conservare precum congelarea sau prepararea termică și evită să mai arunci alimente.
Consumă mai puțină carne
Creșterea animalelor pentru industria alimentară are un impact major asupra amprentei de carbon, iar acest lucru se întâmplă într-o măsură mai mare când vine vorba despre carnea roșie, provenită de la vite, porci sau oi. Dacă acum consumi carne zilnic, trecerea la 2-3 zile pe săptămână în care să nu mănânci acest aliment poate avea un impact major asupra mediului.
Folosește produse de curățare eco-friendly
Cele mai multe produse destinate curățării locuinței, spălării hainelor sau chiar igienei personale conțin substanțe chimice dăunătoare atât pentru mediu, cât și pentru starea ta de sănătate. Piața verde a produselor de curățenie este din ce în ce mai ofertantă, așa că le-ai putea da o șansă.
E ușor să fii eco-friendly, iar schimbările pe care le poți face vor avea un impact major atât asupra mediului, cât și asupra stării tale de sănătate.