Pentru că vederea este atât de prețioasă pentru fiecare ființă, este important să îți protejezi ochii cât mai bine cu putință. Dar cum poți face asta? Este suficient să mănânci morcovi, așa cum îți spuneau bunicii când erai copil?
Sau este nevoie de mai mult de atât? Iată câteva dintre cele mai sănătoase obiceiuri pe care le poți adopta pentru a-ți păstra vederea sănătoasă.
Consumă vitaminele de care are nevoie organismul
Într-adevăr, bunicii aveau dreptate atunci când spuneau că morcovii fac bine vederii. Și asta pentru că morcovii, la fel ca multe alte fructe și legume proaspete, conțin vitaminele A, C și E, precum minerale precum zinc și luteină, toate acestea ajutând la prevenirea unor posibile tulburări oculare. Vitamina A, care se găsește mai ales în morcovi, spanac și alte verdețuri care pot fi consumate, ajută la buna funcționare a retinei și reduce, în același timp, riscul de apariție a orbirii nocturne. Așadar, un consum regulat de vitamine și minerale ajută la menținerea sănătății oculare mai mult decât ai crede.
Odihnește-ți ochii suficient și protejează-i pe cât posibil
Dacă obișnuiești să petreci mult timp în fața ecranelor, fă-ți un obicei din a-ți odihni ochii la fiecare jumătate de oră cel mult. Nu este nevoie decât să iei o pauză de la activitatea pe care o desfășori și să privești timp de câteva secunde în depărtare, fără a-ți fixa privirea pe un punct anume.
Totodată, evită lumina puternică și ferește-ți ochii de soare pe cât posibil, astfel încât să poți preveni cataracta sau degenerescența maculară. Fă-ți un obicei din a purta ochelari de soare tot timpul când lumina soarelui strălucește mai tare, pentru că în felul acesta îți vei asigura protecția necesară împotriva razelor UVA și UVB. Pentru a beneficia de protecția optimă, este recomandat să faci o vizită unui optician pentru a alege o pereche de ochelari de soare potrivită în acest sens. Chiar și când te afli în interior sau când realizezi activități sportive este recomandat să porți ochelari de protecție, mai ales dacă desfășori activități prin care ți-ai putea răni ochii.
Asigură o iluminare bună a încăperilor
Fie că te relaxezi preț de câteva clipe cu o carte bună în mână, fie că lucrezi într-un spațiu interior, asigură-te întotdeauna că beneficiezi de o iluminare potrivită, astfel încât să nu supui vederea unui efort suplimentar. Ține cont de faptul că lumina ar trebui să strălucească pe suprafața pe care o privești. Dacă ești dreptaci ai nevoie de lumină suficientă pe partea stângă, iar dacă ești stângaci ai nevoie de lumină suficientă pe partea dreaptă.
Pe lângă aceste obiceiuri pe care ar trebui să le adopți cât de repede posibil, dacă nu ai făcut-o deja, ai grijă să clipești cât mai des și în cazul în care ai chiar și cel mai mic disconfort al vederii sau în cazul în care bănuiești că există vreo problemă cu ochii tăi, să faci o vizită medicului specialist. Cu o prescripție medicală și o pereche de rame ochelari de vedere poți rezolva cele mai neplăcute consecințe care pot apărea din cauza unei vederi neadecvate.