Ai un televizor vechi de care nu mai ești mulțumit? Deși poți să-i extinzi funcțiile cu diferite echipamente, poate că a venit momentul să investești într-unul nou. Pentru a face mai ușoară alegerea unui nou model, trebuie să cunoști câteva mecanisme tehnologice ale televizoarelor.
Iata ce tehnologii sunt disponibile pe piață!
De obicei, diferențele în raportul de aspect, rata de biți și rata de reîmprospătare sunt importante între diferite modele de televizoare, dar mai sunt și altele.
Televizoarele 4K și Ultra HD sunt același lucru?
Fiecare televizor nou de pe piață se promovează ca 4K, Ultra HD sau ambele variante, pentru a semnaliza un upgrade de la definiția tradițională înaltă pe care, probabil, o ai în casă.
Deși, din punct de vedere tehnic, există unele diferențe în cantitatea exactă de pixeli, 4K și Ultra High Definition (UHD) sunt de obicei utilizate în mod interschimbabil.
Acestea oferă de patru ori pixelii unui afișaj standard de 1080p (înaltă definiție). Deși, schimbarea clarității imaginii nu este copleșitoare, unul dintre principalele beneficii ale 4K este că poți sta mai aproape de ecran fără a observa nicio pixilație.
În timp ce 4K poate atrage cea mai mare atenție, nu sunt de evitat nici cele din gama dinamică ridicată (HDR). HDR se referă la crearea unui contrast de culoare mai bun, rezultând un alb mai strălucitor și un negru mai profund.
Practic, va crea o schimbare vizibilă a calității imaginii, în comparație cu trecerea la un televizor (doar) 4K, deși, majoritatea televizoarelor de ultimă generație includ și tehnologia HDR.
Cum îmbunătățește OLED calitatea imaginii?
OLED este tehnologia pe bază de diodă cu lumină organică. Este evoluția televizoarelor tradiționale cu LED-uri, care utilizează diode emițătoare de lumină pentru a lumina ecranul. Televizoarele OLED au capacitatea de a porni și dezactiva fiecare pixel, rezultând un contrast de negru foarte profund.
Spre deosebire de ecranele LCD, nu este necesară iluminarea din spate, deoarece compusul în sine emite lumină, astfel încât OLED-urile pot afișa contraste mai adânci decât ecranele LCD și, în general, raporturi de contrast mai mari în lumina ambientală.
Deși acest lucru vine în detrimentul luminozității generale, mulți oameni preferă această opțiune, deoarece oferă contrastul de culoare, fără a dezvolta luminozitatea nefirească găsită în alte modele.
Dacă încă nu ești hotărât ce să alegi, gama de televizoare de pe ideall.ro cuprinde televizoare din clasa energetică G (vechea clasa a++), televizoare smart, televizoare cu led, cu ecran LCD sau cu ecran curbat. Îl vei găsi, cu siguranță, pe cel mai potrivit ție!
În concluzie, nu este atât de complicat cu noile tehnologii TV care apar în fiecare zi. HD-ul a ieșit de pe piață, 4K-ul este prezent, iar televizoarele cu tehnologia OLED reprezintă un pas spre viitor. Tu ce preferi?
Sursa Foto: Pexels.com