Viețile noastre au fost complet reconfigurate. De la sănătatea fizică și psihică, de la felul în care muncim și învățăm, am fost nevoiți să re-trasăm coordonatele vieții noastre – în umbra Covid-19 și a schimbărilor de care ne izbim, designul interior nu face excepție.
Într-o perioadă fără precedent, trendurile în design interior se schimbă: chiar dacă adorăm în continuare eleganța impecabilă, astăzi avem în vedere o coordonată mai importantă de atât: confortul fascinant. Felul în care trăim s-a schimbat, așa că și cerințele pe care le avem de la case, birouri și restaurante s-a schimbat: după pandemie, nimic nu va mai fi la fel.
Confortul, pilon de sprijin în maison fascinante
Când vorbim despre amenajari interioare în perioada post-pandemică, avem în vedere trei coordonate principale: siguranță, intimitate și confort. Avem așteptări mai mari ca niciodată de la spațiile în care le locuim – transformate în birouri, restaurante, grădinițe și școli, casele noastre sunt sufocate. Așa că în era post-Covid casele noastre în accepțiunea de acum nu mai sunt suficiente: avem nevoie de reale cămine, de un acasă în adevăratul sens al cuvântului.
Pentru prima dată în istorie, ne agățăm de ideea unei case transformate în acasă. Suntem dependenți de confort – confortul elegant, confortul fascinant, confortul care ne îmbrățișează. Vrem mai mult ca niciodată să trăim în tihnă cu noi și cu ceilalți, confortul fiind principala coordonată după care ne ghidăm în post-pandemie.
Siguranța a devenit imperios necesară în fiecare arie a existenței noastre, inclusiv în casele noastre: alegem materiale anti-microbiale, suprafețe ușor de igienizat și optăm pentru piese care nu permit depunerea prafului.
Am trecut prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu din istorie și, deși ne-a prins bine apropierea de ceilalți, am simțit lipsa intimității. Casele noastre post-pandemice au dat uitării ideea de open-space, pentru că avem nevoie mai mult ca niciodată de intimitate și de timp petrecut cu noi înșine.
Restaurantul post-pandemic: ce s-a schimbat
Un miliard de euro de încasări: acestea au fost pierderile economice a mai bine de 5000 de restaurante afectate de pandemie, conform Daniel Mischie, președintele HORA. Ne-am reîntors la restaurant: mai temători și neîncrezători ca niciodată, am pășit în restaurantul favorit după o perioadă îndelungată de timp.
Însă restaurantul preferat nu va mai fi niciodată la fel – pereții separatori rămân o tendință în design interior și în epoca post-pandemică, pentru că ne oferă garanția siguranței. Din plexiglas, plante verzi sau bambus, pereții separatori ne aduc și un plus de intimitate în restaurant, așa că proprietatarii HoReCa sunt nevoiți să identifice soluțiile estetice și sigure pentru distanțare prin design.
Dacă în casele noastre ideea de open-space nu ne mai bucură, în ce privește amenajare restaurant spațiile deschise rămân o tendință majoră, îndeosebi în ce privește bucătăriile: conceptul de open-kitchen se referă la amplasarea bucătăriilor la vedere, astfel încât clientul să vadă cum este pregătit preparatul său – încredere, transparență și siguranță, trei dintre coordonatele restaurantului post-Covid.
Stiluri de amenajare post-pandemie: maximalism is the new minimalism
Ultimele luni ne-au pus sub haloul unor modificări în ce privește preferințele pentru stilurile de amenajare. Minimalismul, stilul favorit din ultimii ani, trece printr-o decădere masivă în umbra antagonistului său: maximalism is the new minimalism.
Atât în casele, cât și în restaurantele post-pandemice, maximalismul ne cucerește – abundent, fascinant, viu, maximalismul ne încurajează creativitatea și ne potențează starea de bine – mai mult înseamnă mai bine.
Atenția cade și asupra interioarelor escapiste: în pandemie am simțit mai mult ca niciodată nevoia de a evada din casele și realitatea prezentă. Locuințele și restaurantele escapiste rămân în tendințe post-Covid pentru că ne amintesc de basme și povești, purtându-ne în dimensiuni diferite – un stil excentric și extravagant, escapismul este caracterizat de retro-futurism, hedonism estetic, fiind puternic impactact de ceea ce cunoaștem drept wanderlust – rătăcire fascinantă în vieți și realități la care nu avem acces.
În era post-pandemie suntem alimentați mai mult ca niciodată de confortul care fascinează. Atât acasă, cât și la restaurant, ne lăsăm furați de designul care reconfortează, designul sigur și familiar – pentru prima dată în istorie, vrem mai mult de la spațiile noastre: mai mult confort, mai multă culoare, mai multă abundență, mai multă siguranță – safe home is good home – și nu mai suntem dispuși să acceptăm compromisuri.
Designul interior post-pandemic se află sub semnul unor schimbări vitale, guvernate de cerințele noastre complet transformate: avem nevoie de mai mult – nu este suficient ca spațiul să arate bine, trebuie să ne facă să ne simțim cu adevărat bine.