Cultivarea propriilor produse este o solutie simpla la numeroase probleme de sanatate, de mediu si economice. Indiferent daca alegi sa cultivi doar rosii sau ai o gradina mare in curte unde poti planta mai multe tipuri de seminte de legume, cresterea propriilor produse este benefica atat pentru sanatatea ta, cat si pentru mediul inconjurator. Iata cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa ai propria gradina de legume:
Legume mai nutritive
Cand cresti propriile legume, dieta ta este mai diversa si mai sanatoasa, plina de vitamine, minerale si antioxidanti. Alimentele crude, in cea mai proaspata forma, reprezinta nu numai cea mai gustoasa modalitate de a le savura, ci si cea mai nutritiva. Majoritatea produselor vandute in magazinele alimentare trec printr-un proces lung de recoltare, expediere si distribuire in magazine. Odata distribuite, produsele pot ramane in depozit sau pe raft pentru o perioada indelungata de timp inainte de a fi achizitionate, pierzand din valoarea nutritiva.
Mai multa activitate
Gradinaritul este o modalitate distractiva, care iti ofera posibilitatea de a petrece mult timp in aer liber. Activitatea fizica necesara in gradinarit s-a dovedit a promova sanatatea fizica. Implicarea in gradinarit ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiace si a raspunsului sistemului imunitar, la scaderea ritmului cardiac si a stresului, la imbunatatirea abilitatilor motorii fine si grosiere, a flexibilitatii si a fortei corpului. Exercitiile fizice regulate pot ameliora stresul, anxietatea si depresia, imbunatatind in acelasi timp nivelul de energie.
Te incarci cu Vitamina D
Gradinaritul este o modalitate excelenta de a absorbi vitamina D, cunoscuta sub numele de vitamina soarelui. Vitamina D este esentiala pentru a mentine oasele si dintii sanatosi si, de asemenea, poate proteja impotriva anumitor boli.
Mai mult gust si savoare
Nu exista nimic mai gustos ca o rosie coapta de soare, servita proaspata direct din gradina. Leguma culeasa proaspata atunci cand este coapta, care nu a stat pe rafturi si in camioanele de transport zile intregi, are un gust mai bogat, plin de savoare. Asadar, daca doresti sa te bucuri de acea prospetime, cumpara seminte de legume de calitate si planteaza-le in propria gradina. Poti alege dintre sute de soiuri in functie de aroma, forma si culoare. Poti selecta soiuri care sunt adaptate zonei tale sau care se maturizeaza intr-o perioada scurta de timp. Posibilitatile sunt nelimitate atunci cand ai gradina ta de legume.
Economisesti bani
Poti economisi multi bani cultivand propriile legume si fructe. Cheltuind o suma modica pe seminte de legume, plante si cateva accesorii de gradinarit, vei produce legume care vor insemna cateva kilograme de alimente proaspete si gustoase.
Castigi bani din vanzarea produselor tale
Daca ai un spatiu mai mare sau o sera care iti permite sa cultivi o cantitate mai mare de legume, poti vinde o parte din recolta. Astfel, iti poti crea fie un stand in apropierea casei, ori poti vinde legumele catre magazinele mari. Foarte multe persoane sunt in cautare de alimente proaspete care provin direct de la micii producatori, pentru ca sunt constiente de beneficiile pentru sanatate pe care le aduc legumele cultivate in mod natural.