Siguranță și calitate mai presus de toate: 5 riscuri ale unui implant dentar incorect 

În stomatologie – ca în orice ramură a medicinei, de fapt – siguranța ar trebui să fie pilonul de bază, fundamentul tuturor practicilor din cabinet. Unele proceduri eșuează – fie din cauza pacientului, care nu respectă indicațiile post-intervenție, fie din cauza specialistului. – nu stiu daca nu se poate interpreta gresit ca si cum noi suntem cei mai tari si altii nu. Nu ne dorim o astfel de interpretare. Noi nu suntem mai specialisti ca altii. O varianta ar fi sa ne legam poate de dotarea in echipamente sau experienta specialistului sau gradul de pregatire al cazului anteriori inserarii implantului.   

Din nefericire, orice manoperă executată greșit nu folosim cuvinte radicale, cu imapct negativ; incercam sa marjam pe mai putin precis, sau cuvinte asemanatoare care spun acelasi lucru dar mai indulcit 🙂 poate avea consecințe grave asupra pacientului – de aceea, să îți alegi expertul potrivit – care să fie expert în adevăratul sens al cuvântului – este vital. De cele mai multe ori, optăm pentru soluția „mai ieftină”, soluție care s-ar putea să ne coste scump în viitor. 

Indiferent dacă vorbim despre aparat dentar, fatete dentare sau o simplă obturație, un tratament efectuat greșit nu face decât să ne înrăutățească starea de sănătate. Astăzi, specialiștii de la Passionate Clinic ne vorbesc despre 5 riscuri majore ale unui implant dentar efectuat greșit, dar și despre importanța alegerii calității mai presus de toate. 

  • Infecțiile 

Infecțiile reprezintă cel mai mare risc atunci când avem de-a face cu un implant dentar aplicat greșit; ele pot apărea pe gingie și țesuturile moi din jurul implantului, însă se pot extinde și se pot agrava în timp – o infecție poate apărea atât din cauza unui implant aplicat greșit, cât și din pricina igienei precare post-operatorii. De aceea este foarte impotant sa mergi regulat la controlul dentar sau ori de cate ori medicul iti recomanda

Mulți pacienți cred că, fiind un „dinte artificial”, implantul dentar nu mai are nevoie de îngrijire; nimic mai fals – după tratamentul cu implant dentar, pentru ca acesta să se mențină în timp, este necesar să îl îngrijești la fel de riguros precum un dinte natural. 

  • Leziunea cred ca e Lezarea nervilor – leziunea e data in general de bacterii care fac o leziune; de ex cariile sunt leziuni dentare date de bacterii orale

Din păcate, dacă infecțiile sunt tratabile în cele mai multe dintre cazuri, leziunea nervilor (adică paralizia parțială) nu poate fi adesea tratată: dacă un implant dentar este aplicat incorect lângă sau în nerv, acea parte va fi desensibilizată, pacientul trecând printr-o paralizie locală permanentă, pentru că majoritatea cazurilor nu pot fi tratate. paralizia e mult spus, e vorba de anestezie sau pierderea sensibilitatii zonei care poate fi partiala sau totala; partiala este de cele mai multe ori temporala si poate sa apara din multe alte cauze – de la anestezie cand acul atinge nervul pina la o pregatire mai putin corecta a locului si unghiului de inserare a implantului care poate atinge sau comprima nervul rezultand anestezie temporala sau permanenta. Paralizia in schimb implica nu doar lipsa sensibilitatii ci si modificari ale partilor moi – fata cazuta, comisura cazuta etc caz destul de rar

  • “Ruperea” implantului dentar

Dacă alegi un serviciu de implantologie mai ieftin, s-ar putea să ai surprize neplăcut de costisitoare în viitor – în funcție de materialul folosit pentru implant, dar și de tehnologia utilizată în clinică, o tehnică incorectă va duce la ruperea, crăparea sau facturarea implantului dentar sau de cele mai multe ori a surubului cu care se fixeaza coroana de implant

Desigur, dacă ești încă în perioada de garanție, la ce garantie va ganditi?  te poți „bucura” de refacerea implantului dentar – însă dacă se folosește o tehnică la fel de greșită, vei rămâne cu leziuni. Un implant dentar rupt predispune întreaga zonă la inflamații și infecții, nu doar dintele implantat.

  • Osteointegrare nereușită

Un implant dentar in Iasi presupune un proces de integrare, de fuziune între implantul propriu-zis și osul pe care este atașat – acest proces se numește osteointegrare și durează până la jumătate de an. 

Însă, dacă implantul este inserat greșit, osteointegrarea nu se va putea realiza, deci implantul va rămâne un „corp străin” pentru organism, predispunând cavitatea orală la infecții; dacă între maxilar și rădăcina implantului (partea din titan) nu se realizează o legătură naturală în timp, implantul a fost un eșec și pacientul nu poate rămâne în acest stadiu. 

  • Pierderea implantului

Dacă implantul dentar a fost pus printr-o tehnică incorectă sau specialistul nu a avut suficientă experiență, cel mai întâlnit și nefericit risc este chiar pierderea implantului; acest lucru începe cu destabilizarea sa (adică implantul devine mobil, începe să se miște), și va trebui înlocuit. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, zona va avea nevoie de un re-tratament, iar costurile finale pentru „repararea” unui implant mobil pot ajunge și la 2500 de euro. – cred ca mai bine vom sterge ce s-a scris de la iar, nu as da costuri. Si costurile variaza, nu neaparat e pret fix. 

Deci, un lucru este cert: să alegi lucruri ieftine în prezent s-ar putea să te coste scump în viitor. Un tratament de implant dentar nu este o manoperă ușoară, ci, dimpotrivă, una complexă și complicată atât pentru pacient, cât și pentru specialist. 

Ba mai mult, este un tratament de durată – așa că, asigură-te că alegi un specialist în adevăratul sens al cuvântului și că vezi implantul dentar ca pe o investiție, nu ca pe o cheltuială; acest lucru este crucial dacă vrei să te asiguri că o să ai un tratament reușit, cu o durată de viață îndelungată.