Nimeni nu s-a născut învățat, așa că atunci când începi o afacere serioasă este bine să asculți, cel puțin la început, de sfaturile specialiștilor în domeniul respectiv. Recomandarea este valabilă și pentru cei care au demarat o afacere în domeniul agricol, în cazul cărora consultanța acordată de specialiști poate duce la creșterea productivității încă din primul an.
Pentru a te convinge de acest lucru, îți oferim câteva exemple despre modul în care un specialist avizat te poate ajuta să ai o afacere de succes în domeniul agricol.
Consultanță în domeniul accesării de fonduri
Agricultura este unul dintre sectoarele cu cea mai bună absorbție a fondurilor europene, fermierii putând beneficia de o serie de subvenții și alte forme de sprijin. Pentru un novice, procedura accesării acestor fonduri poate fi una dificilă, nemaipunând la socoteală faptul că este nevoie de cineva care să-ți spună de existența acestor facilități.
Un specialist în accesarea fondurilor pentru agricultură va ști care sunt programele de finanțare pentru care ești eligibil și te va îndruma în acest sens. Totodată, îți poate oferi sprijin în întocmirea proiectelor pentru finanțare și în întocmirea dosarului pe care trebuie să-l depui spre aprobare.
Achiziția de utilaje agricole
În secolul XXI nu poți avea pretenția să faci agricultură pe scară largă fără utilaje agricole performante. Achiziția acestora este destul de costisitoare, iar un fermier aflat la început de drum are slabe șanse să se descurce singur în această privință.
Aici se vede din nou cât de important este rolul consultantului agricol, pentru că acesta cunoaște foarte bine piața și performanțele utilajelor. Specialistul îți va spune care sunt utilajele de care ai nevoie și îți va prezenta cele mai avantajoase oferte, însoțite și de soluții de finanțare pentru o astfel de investiție.
Aplicarea tratamentelor fitosanitare
Dăunătorii și buruienile pot compromite o cultură pe sute de hectare, dacă nu sunt luate din timp măsuri pentru prevenirea și combaterea acestora. Aceste măsuri constau în aplicarea tratamentelor fitosanitare, respectiv a soluțiilor fungicide, insecticide și erbicide. Aplicarea acestora se face după un anumit calendar, însă trebuie ținut cont și de particularitățile specifice fiecărui sezon agricol.
Specialistul în agricultură are expertiză și în această arie, așa că îți va spune în fiecare sezon când trebuie să aplici tratamentele fitosanitare și care sunt soluțiile cele mai indicate. Totodată, acesta poate recunoaște cu ușurință primele semne ale unor boli sau ale atacurilor dăunătorilor, acționând în consecință pentru limitarea pierderilor.
Intermedierea de colaborări cu alți fermieri
Când ai o fermă mică, este mai dificil să te descurci singur și să obții profit, întrucât costurile sunt destul de mari iar producția nu este una atât de însemnată. Cheia succesului în astfel de situații stă în asocierea dintre mai mulți fermieri, deși mulți evită asta, întrucât nu pot scăpa de amintirea cooperativelor agricole de producție de dinainte de 1989.
Dacă apelezi la sfatul unui specialist, acesta poate identifica cele mai convenabile soluții de asociere și chiar poate găsi eventuali parteneri din rândul altor clienți ai săi. Asocierea se poate derula pe mai multe planuri, astfel încât toți parteneri să fie mulțumiți de colaborare.
Consultanța agricolă este la acest moment unul din domeniile deficitare din România, abia în ultimi ani fiind făcuți primii pași concreți în această direcție. Consultanța agricolă este oferită fermierilor români de diferite entități publice și private, la care se adaugă câteva institute de cercetare în domeniul agricol, cu specialiști calificați.
Un studiu recent relevă că în România există aproape 2.700 de comune și doar 450 de centre de consultanță agricolă locală, majoritatea reprezentate de un inginer agronom încadrat la Primărie.
Soluțiile Agricover oferite fermierilor vin să acopere parțial acest vid, oferind răspunsuri la multe întrebări și sfaturi în toate sectoarele care țin de agricultură.