Urmează să fii gazda unui eveniment și dorești să incluzi în meniul de deserturi și câteva preparate de post? Sau, poate, ții post și vrei să te bucuri, din când în când, de ceva dulce și bun, fără să încalci regulile.
Oricare ar fi cazul, ideile de mai jos vor satisface orice poftă. Sunt simple, cu ingrediente delicioase, iar gustul perfect nu te va duce cu gândul la un preparat de post, ci la un adevărat răsfăț!
1. Negresă cu dulceață
Negresa este o prăjitură clasică. Nu mai are nevoie de nicio prezentare, însă trebuie să menționăm că este pufoasă, moale, cu un gust intens de cacao și cu o mică surpriză: dulceață aromată de fructe!
Pentru a prepara o astfel de prăjitură, vei avea nevoie de ingrediente simple, ca făina, pudra de cacao, praful de copt, uleiul de floarea soarelui, laptele vegetal, zahărul și dulceața ta preferată. Variantele care merg perfect sunt dulcețurile și gemurile de fructe de pădure, căpșuni sau gutui.
2. Înghețată de post făcută în casă
Majoritatea sortimentelor de înghețată din comerț conțin lapte, ceea ce nu le face deloc potrivite pentru post. Totuși, dacă ai poftă de o înghețată bună, o poți prepara acasă.
Ingredientul cheie pentru o înghețată de post este banana foarte coaptă, tăiată felii, apoi congelată pentru minimum două ore. Pune-o în blender alături de lapte vegetal de cocos și puțină esență de vanilie. Vei obține cea mai cremoasă și cea mai fină înghețată!
Pentru a dezvolta alte arome, adaugă o linguriță de cacao, puțină cremă de ciocolată, câteva bucăți de fructe congelate (mango, căpșuni, zmeură etc.) sau puțină miere.
3. Bomboane delicioase cu fructe și ciocolată
Uneori, nu ai timp și nici dispoziția necesară pentru a găti ceva complex. În astfel de situații, soluția perfectă sunt bomboanele de post de la Bucuria, disponibile în multe sortimente fără lactate.
Poți alege fructe învelite în ciocolată, dar și bomboane cu alte gusturi interesante. Sortimentele sunt nenumărate, astfel că nu te vei plictisi niciodată. Iar dacă vrei să le oferi cuiva drag, o poți face, căci pe site găsești cutii festive pentru orice ocazie.
4. Fursecuri cu nuci și unt de arahide
Îți plac biscuiții, dar nu ai găsit nicio variantă de post? Poți prepara chiar tu o tavă de fursecuri proaspete, calde și apetisante.
Poți folosi, ca ingredient de bază, fulgii de ovăz. Aceștia sunt extrem de versatili și se comportă foarte bine la cuptor, atunci când sunt transformați în făină și combinați cu puțin praf de copt.
Adaugă și unt de arahide și sirop de agave, pentru ca aluatul să se lege și să nu se lipească. Toacă grosier și câteva nuci sau alune de pădure, pe care apoi le vei incorpora în aluat. Formează biluțe de dimensiuni egale și coace-le la 180 de grade Celsius, până se rumenesc frumos.
5. Melcișori cu mere, merișoare și scorțișoară
Când ai poftă de ceva dulce, o gustare fierbinte cu mere poate fi exact ce ai nevoie. O poți prepara cu foi de post, fără unt.
Călește merele tăiate sub formă de cubulețe, alături de merișoare, zahăr brun și scorțișoară. Când fructele s-au înmuiat, lasă-le să se răcească.
Întinde aluatul cu un făcăleț, apoi presară-l cu zahăr și întinde merele în mod egal. Rulează aluatul cu grijă, apoi taie-l în rulouri egale. Coace-le în cuptor până se rumenesc și servește melcișorii cu înghețata de post de mai sus.
6. Trufe cu ciocolată, nuci și cocos
Această idee de desert decadent, delicios și plin de ciocolată este perfectă atât pentru o gustare de după-amiază, cât și pentru o masă cu mai mulți invitați.
Topește la foc mic ciocolată neagră, fără lapte, smântână lichidă pentru frișcă și puțină esență de rom. Lasă totul să se răcească, apoi formează cu degetele umezite în apă mici biluțe. Tăvălește-le prin nucă de cocos, prin nuci tocate sau chiar prin cacao, pentru un gust și mai intens!