În ultimii 10 ani, piața capitalizării criptomonedelor a cunoscut un singur declin, în 2014. Pandemia a atras după sine speculații iresponsabile în sfera cripto, iar frauda activelor digitale a cunoscut, de asemenea, apogeul în 2021. Milioane de dolari s-au pierdut în înșelătorii precum tokenul Squid Game.
Criptomonedele devin însă un curent tot mai important în piața de tranzacționare și, în timp ce statutul normativ privind această nișă este încă riscant, tot mai multe active digitale sunt validate de companii și guverne din întreaga lume. Iată câteva criptomonede sigure, în care poți investi în 2022:
Bitcoin (BTC)
Cea mai râvnită monedă virtuală în rândul investitorilor, Bitcon este cea mai mare criptomonedă după capitalizarea pieței și totodată un depozit de valoare testat în timp. Moneda care a împlinit 13 ani pe 3 ianuarie 2022 este estimată în prezent la o capitalizare de aproape 900 de miliarde de dolari, ocupând aproape 40$ din întreaga piață de criptomonede. Cea mai longevivă criptomonedă și totodată singura pe care companii precum Tesla Inc. sau MicroStrategy Inc. o menționează în bilanțurile contabile este și cea mai matură din clasa căreia îi aparține și o investiție necesară întreprinzătorilor.
Ethereum (ETH)
Deși la o distanță considerabilă față de Bitcoin, ethereum ocupă cca 20% din piața totală a criptomonedelor și capătă tot mai multă relevanță pentru investitori. Acest lucru se datorează funcționalității sale, rețeaua ETH fiind cel mai utilizat blockchain din lume. Contractele inteligente, tokenurile nefungibile și chiar și schimbul altor criptomonede fac din tranzacții precum cumpărare sau vanzare ETH un ”așa da” al cunoscătorilor. Această criptomonedă este însă și mai eficientă din punct de vedere energetic decât Bitcoin, făcând trecerea de la protocolul proof-of-work la cel proof-of-stake și eliminând etapa de validare a tranzacțiilor blockchain prin eforturi elaborate computerizate.
Solana (SOL)
În vreme ce Ethereum va adresa în curând probleme legate de energie, în detrimentul Bitcoin, Solana a adresat deja una dintre cele mai mari vulnerabilități ale ETH: taxele de tranzacționare care transformă tranzacțiile modeste de Ethereum în acțiuni imposibile din punct de vedere financiar. Taxele Solana sunt o fracțiune redusă a celor ETH, însă, la fel ca această monedă, SOL a fost construită pentru a deveni o superplatformă a finanțelor decentralizate (De-Fi), care elimină din ecuație terții și instituțiile financiare precum băncile, brokerii și schimburile centralizate. Lansată în 2020, Solana ocupă o parte mică din piață, dar în continuă creștere, care i-a sporit valoarea de la 1,51 dolari la începutul lui 2021, până la peste 160, în prezent.
Atunci când investești în criptomonede, e important să acorzi o importanță sporită stabilității și longevității obiectului investiției. Pe lângă Bitcoin, Ethereum și Solana, mai există și alte criptomonede recomandate de către specialiști, precum Cardano (ADA) sau Dogecoin (DOGE). Informează-te în detaliu, așadar, înainte de a-ți investi economiile.
Foto: Pexels