Gazonul este soluția genială pentru cei care visează la o grădină perfectă, simetrică și corect îngrijită. Gazonul este accesibil ca preț, dar și simplu de plantat și întreținut. Cu alte cuvinte, orice persoană care deține o mică parcelă de pământ își poate permite gazon.
Citește mai departe tot ce nu știai despre modul în care trebuie plantat și îngrijit gazonul.
Când este momentul oportun pentru plantarea semințelor de gazon?
În principiu există două perioade adecvate pentru plantarea gazonului și anume: când temperaturile sunt de maximum 30 de grade Celsius și în afara sezonului geros. Cel mai bine e să aștepți luna martie. De la jumătatea lunii martie și până în iunie, respectiv de la jumătatea lunii august și până la finalul lunii octombrie, acestea sunt perioadele din an în care plantarea gazonului este recomandată. Evită lunile caniculare pentru a pune gazonul, deoarece un sol uscat nu va permite germinarea semințelor.
Vei avea nevoie de semințe de gazon, de preferință care să se adapteze climei specifice zonei tale. Astfel, gama de semințe de gazon de la Biosel.ro îți pune la dispoziție resurse pentru ca terenul de joacă, de relaxare sau de sport din curtea ta să fie un exemplu de estetică și bun gust.
Semințele se vor planta uniform. Iarba trebuie să crească în mod egal pe suprafața terenului și de aceea, amână punerea gazonului pentru zilele cu soare. Zilele ploioase nu sunt benefice, deoarece apa infiltrată poate muta semințele și astfel vor exista porțiuni goale atunci când iarba va crește pe restul suprafeței din grădină.
Gazonul trebuie tratat cu atenție, cu precădere în primele săptămâni după plantarea semințelor, deoarece acestea necesită suficientă apă pentru procesul de germinare. Atenție la cantitatea de apă folosită! Dacă se depășește limita necesară, atunci există riscul de mucegai sau de apariție a ciupercilor care omoară semințele. Folosește un sistem inteligent de irigare pentru dozarea corespunzătoare a apei.
Sezonul preferat pentru plantarea gazonului
Dacă aștepți primăvara să plantezi gazonul, atunci trebuie să știi că lunile martie-aprilie sunt fertile pentru creșterea rapidă a semințelor. Pe de altă parte însă, în aceeași perioadă și buruienile încep să crească, deci va trebui să te ocupi periodic de eliminarea acestora.
Toamna este anotimpul preferat al semințelor de gazon. Temperaturile nu sunt extreme, atmosfera nu e nici caniculară, nici geroasă, solul își menține umiditatea cel mai bine în această parte a anului, iar buruienile deja dispar. Însă, durata de germinare a semințelor este mai lungă, ritmul de creștere al ierbii este mai lent spre deosebire de cel al gazonului plantat primăvara.
Optează pentru tipul de gazon specific zonei în care locuiești
Așadar, orientează-te către o specie de gazon care să rezoneze cu temperaturile zonei în care trăiești. Spre exemplu, soiuri de gazon cu rezistență la temperaturi crescute (Barenbrug Water saver), sau care se dezvoltă fără probleme în zone umbroase. Gazonul shadow este indicat pentru zonele cu umbră din grădina ta, sub copaci sau în jurul clădirilor. Gazonul rustic este conceput special pentru zonele expuse la soare, iar firele subțiri de iarbă vor supraviețui fără probleme la temperaturi ridicate, dacă sunt întreținute corect. Descoperă aici mai multe informații de la specialiști despre pașii pe care îi presupune un gazon ca în filme.
Indiferent de tipul de gazon pe care îl alegi, atâta vreme cât respecți etapele de plantare și îngrijire, te vei bucura mult timp de o peluză desprinsă din reviste.
Sursa foto: pixabay.com