Terapia craniosacrală poate fi înțeleasă și ca o atingere vindecătoare care ajută la susținerea sistemului nervos.
Practica terapiei craniosacrale a evoluat substanțial de la începuturi, dar funcția sa principală, de a folosi atingerea ușoară, vindecătoare, pentru a elibera țesutul moale din jurul creierului și măduvei spinării, a rămas.
Această tehnică permite lichidului cefalorahidian să circule liber, eliberând compresia și sporind funcționalitatea sistemului nervos.
Terapia craniosacrală este o modalitate de a sprijini sistemul nervos, astfel încât acesta să se poată autoregla. Ajută clienții să experimenteze un sentiment puternic de calm, o stare de bine și o stimă de sine sporită.
Ce este terapia craniosacrală?
Terapia craniosacrală are rădăcini în medicina osteopată. În timp ce studiau fiziologia subtilă a corpului, medicii au descoperit că fiecare celulă dintr-un corp sănătos exprimă o mișcare ritmică, care este fundamentală pentru viață.
Fiecare structură a corpului – oase, organe, mușchi etc., își urmează propriul tipar particular de mișcare. La bază, cea mai profundă mișcare este în lichidul cefalorahidian, care protejează creierul și măduva spinării.
Această mișcare, care a fost numită mișcare craniosacrală, cuprinde un flux și reflux și este atât de subtilă încât abia poate fi măsurată cu instrumente, însă mâinile unui terapeut instruit sunt capabile să o perceapă.
De-a lungul anilor, terapia craniosacrală s-a dezvoltat și s-a rafinat treptat în procesul de vindecare subtil, profund, care este disponibil astăzi.
Care este mecanismul de acțiune ale terapiei craniosacrale?
Ca răspuns la stres, boală și răni, țesuturile se contractă și, dacă trauma este severă, acestea pot rămâne contractate, limitând funcționarea organismului și ducând la afecțiuni fizice cronice, cum ar fi durerile de spate, migrene, tulburări digestive, și probleme emoționale, cum ar fi anxietatea și depresia.
Acest lucru depinde de modul în care este exprimată mișcarea craniosacrală. Terapeuții pot folosi neregulile din această mișcare pentru a identifica zonele în care există congestie și posibila origine a unei probleme.
Corpul este încurajat la nivel inconștient să renunțe la tiparul restrictiv. Ca beneficiu suplimentar, terapia craniosacrală poate duce la un nivel crescut de energie.
Ce se întâmplă într-o ședință de terapie craniosacrală?
Într-o ședință de terapie craniosacrală obișnuită vei sta întins, complet îmbrăcat, pe o masă de tratament. Terapeutul va investiga istoricul sănătății tale, ascultând motivele pentru care te afli la tratament.
Acesta va începe tratamentul punându-și mâinile ușor pe corpul tău. Mai exact, făcând contact ușor cu capul, baza coloanei vertebrale și alte zone.
Primul lucru pe care îl vei observa probabil va fi sentimentul de relaxare profundă, care va dura în general pe tot parcursul ședinței.
Această eliberare de tensiune se extinde și după ședință. Uneori, beneficiile nu sunt imediat vizibile, dar devin evidente la întoarcerea într-un mediu familiar.
Sesiunile pot dura fie 45 de minute, fie 60 de minute. În cele din urmă, depinde de tine și de cum te simți. Pentru probleme de lungă durată pot fi necesare ședințe suplimentare.
Terapia craniosacrală poate ajuta la abordarea:
- Comoției
- Problemelor cu maxilarul
- Hipertensiunii
- Durerilor de cap
- Problemelor cu spatele
- Stresului și anxietății
- Durerii
- Bolilor acute și cronice
- Tulburărilor emoționale și psihologice
- Îmbunătățirea stării de spirit, sănătății și vitalității.
Când, de exemplu, organismul a trebuit să facă față șocului, stresului de lungă durată sau bolilor, starea naturală care favorizează vindecarea poate deveni compromisă.
Tocmai această tendință naturală este cea pe care terapia craniosacrală își propune să o restabilească; nu numai fizic, ci și emoțional și spiritual.
Terapia craniosacrală este potrivită pentru toată lumea. Este potrivită în special pentru persoanele care caută tratamente blânde sau suferă de afecțiuni care implică o durere greu de gestionat.