Află, din rândurile următoare, ce reprezintă oboseala ochilor și care sunt simptomele la care trebuie să dai importanță, cum sunt afectați ochii de urmărirea ecranelor digitale și cum poți preveni un astfel de disconfort.
Cum se manifestă oboseala ochilor?
Oboseala ochilor sau astenopia acomodativă apare atunci când petrecem mai multe ore concentrați în fața unui ecran digital, cum ar fi urmărirea unui film pe laptop, citirea unui curs pe tabletă sau statul pe rețelele de socializare pentru mai mult timp. Bineînțeles, cu atât mai mare poate fi impactul în timpul orelor de muncă, când unele persoane sunt nevoite să se concentreze multe ore pe sarcini cognitive intense.
Oboseala oculară se manifestă diferit de la persoană la persoană, însă în mod frecvent apar durerile de ochi, gât, cap sau umeri, privirea încețoșată, forțarea ochilor pentru a vedea mai bine, usturime la nivelul ochilor, senzația de uscare sau înroșirea acestora.
Cum sunt afectați ochii de urmărirea ecranelor?
Lumina albastră emisă de ecranele device-urilor electronice pe care le folosim zi de zi ne afectează sănătatea ochilor pe termen lung și provoacă oboseală oculară accentuată dacă petrecem prea multe ore în fața acestora.
Totodată, lumina albastră afectează nu doar ochii, ci și somnul, pătrunzând adânc în retină și îngreunând apariția somnului, dacă ne uităm la ecrane înainte de culcare. Aceasta întrerupe producția de melatonină din creier, un hormon responsabil cu reglarea ciclurilor de somn/veghe, printre altele.
Un alt mod prin care ochii pot fi afectați de device-uri este prin schimbarea constantă a fonturilor, dimensiunii caracterelor, culorilor și a luminozității. Atunci când stăm pe internet, suntem bombardați de o mulțime de informații dispuse diferit și atrăgător, alcătuind un tot unitar extrem de haotic și obositor de procesat pentru ochi și minte.
Cum previi oboseala ochilor provocată de ecrane?
- Obișnuiește-te să iei pauze regulate de la folosirea ecranelor digitale și să privești pe fereastră, în depărtare, pentru a relaxa cristalinul;
- Adoptă întotdeauna o poziție corectă în fața calculatorului, pentru a nu pune presiune pe anumite categorii de mușchi și pentru a nu forța privirea sau coloana vertebrală;
- Folosește ochelari de protecție pentru a diminua efectele nocive ale luminii albastre – pe piață găsești o gama variata de ochelari pentru calculator;
- Setează corespunzător luminozitatea ecranelor, dimensiunea textului, contrastul și alte detalii tehnice care te pot ajuta să privești mai relaxat;
- Clipește mai des atunci când îți simți ochii uscați, pentru a favoriza umezirea acestora;
- Consumă fructe și legume cu vitamine benefice sănătății ochilor, precum A, E sau D;
- Pe timpul zilei, profită cât mai mult de lumina naturală;
- Consultă un medic oftalmolog dacă simți că sănătatea ochilor tăi este în pericol – acesta îți poate recomanda ochelari de vedere, dacă este cazul, picături pentru ochi sau lacrimi artificiale și îți poate da și alte sfaturi bune pentru îngrijirea ochilor tăi.
Văzul este unul dintre cele mai importante simțuri, iar sănătatea ochilor trebuie îngrijită și păstrată cât mai mult timp. Discută cu medicul specialist și află ce poți face pentru a reduce efectele nocive ale ecranelor asupra ochilor.