Producția de legume în timpul sezonului rece scade, la nivel de cultivare în câmp, deoarece condițiile atmosferice nu sunt prielnice. Din acest motiv, cultivarea în sere este cea mai bună opțiune, lucru care îți poate oferi și baza unei afaceri profitabile. Iată care sunt culturile care îți pot aduce profit și care sunt nevoile pe care le au acestea.
Culturi de roșii
Roșiile sau tomatele necesită implementarea unor condiții speciale, deoarece planta în sine trece prin mai multe stadii. Prima dată este nevoie de răsaduri, care se plantează în ghivece foarte mici, până la dezvoltarea plantei. Mai apoi, răsadurile sunt plantate în sere și sunt acoperite cu plasele de umbrire pentru protecție. Sunt mai apoi așezați aracii de susținere și se fac legările plantelor, acolo unde acestea încep să se îndoaie sub greutatea fructelor.
Plasele de umbrire sunt deosebit de avantajoase pentru că acestea au rolul de a proteja plantele de prea mult soare, însă datorită ochiurilor generoase ele vor permite aerisirea corectă.
Cultivarea roșiilor oferă foarte multe posibilității, deoarece tomatele pot fi utilizate atât ca atare, cât și în producția de sucuri de roșii, sosuri sau pastă. Includem aici atât roșiile uzuale, cât și roșiile cherry și roșiile galbene, care în acest moment au început să fie deosebit de apreciate chiar și pe piața românească.
Culturile de castraveți
Castraveții sunt legume foarte apreciate, iar deschiderea unei afaceri care să aibă la bază culturile de castraveți vizează colaborări și cu alte afaceri precum hotelurile și restaurantele. Culturile de castraveți nu necesită condiții climatice deosebite, însă vor avea nevoie de apă, așa că optează pentru un sistem de irigare performant atunci când iei în calcul realizarea unui astfel de sere.
Culturi de broccoli
Deși broccoli pare să nu fie una dintre cele mai apreciate legume, mai ales în rândul copiilor, în realitate cererea este destul de mare, mai ales în rândul afacerilor din HoReCa. De aceea, una dintre cele mai profitabile afaceri cu legume de seră poate fi tocmai aceasta. Broccoli este o plantă care aduce foarte multe beneficii la nivelul organismului, oferind nutrienții de care acesta are nevoie, în speță vitaminele C, A și K, dar și potasiu, fosfor și seleniu.
Culturi de ardei gras și kapia
Ardeiul gras este o sursă foarte bună de vitamine și minerale, această legumă stând la baza a nenumărate rețete prin care poate fi introdus în alimentație. Ardeiul gras, dar și ardeiul kapia, au o largă utilitate și sunt foarte căutați, așa că o astfel de seră poate fi o idee perfectă dacă vrei să deschizi o afacere.
Culturi de cartof mov
Spre deosebire de culturile uzuale de cartof, cartoful mov reprezintă o noutate, iar acest lucru o face să devină o opțiune de afacere. Cartoful mov are un preț mai ridicat decât prețul cartofilor uzuali, iar acest lucru te poate ajuta să desfășori o afacere, deoarece îți poți acoperi cea mai mare parte a cheltuielilor.
Totuși, aceste culturi au nevoie de condiții speciale și de tratamente împotriva dăunătorilor, iar adesea aceste lucruri înseamnă costuri mai ridicate în ceea ce privește producția.
Culturi de salata verde
Salata verde este la acest moment considerată a fi o legumă minune. Potențialul de vitamine pe care îl deține, fierul, calciul, magneziul, toate aceste elemente fac din salata verde un superaliment, pe care este indicat să îl exploatezi.
Folosește spațiul serei tale pentru a cultiva salată, însă ai grijă la faptul că, spre deosebire de orice alt tip de plantă de seră, salata se va dezvolta pe suprafața terenului și nu în plan vertical.
Dacă vrei să dezvolți o afacere cu legume crescute în seră va trebui să ai în vedere și investițiile necesare pentru ca spațiul să funcționeze în mod corect. Cumpără plase de umbrire, investește în îngrășăminte și tratamente împotriva dăunătorilor și alege sisteme performante de susținere a serei, care să te ajută să îți desfășori activitatea în cele mai bune condiții.