Pentru a verifica, controla și monitoriza variațiile de tensiune, utilizarea unui osciloscop poate fi de mare ajutor. Deși diferitele modele de pe piață sunt destinate să joace același rol, caracteristicile lor, performanța și funcționalitățile care le însoțesc nu sunt neapărat aceleași. Când plănuiești să achiziționezi unul, ar trebui să începi prin a te informa despre elementele care caracterizează aceste dispozitive în general.
Există o gamă largă de osciloscoape pe piață. Pentru a te ajuta să alegi osciloscopul potrivit pentru nevoile tale, vom detalia în acest articol toți parametrii importanți de luat în considerare.
Analogic sau Digital?
Totul depinde de ceea ce înțelegi prin analog, dacă vorbim de intrări analogice, e bine de știut că așa-numitele osciloscoape tradiționale „digitale” au întotdeauna intrări analogice, latura „digitală” constă în procesarea semnalului și în tehnologia de afișare. Pe de altă parte, dacă prin „analogic” ne gândim la afișarea prin intermediul unui tub catodic, această tehnologie aparține acum trecutului ca și tehnologia televizoarelor.
Deși foarte puțini producători încă mai produc anumite modele, ar trebui să se înțeleagă că în general, costul unui tub catodic depășește astăzi costul total al unui osciloscop digital tradițional. Acesta din urmă va fi, de asemenea, cu mult superior din toate punctele de vedere.
Cu alte cuvinte, cu excepția cazului în care ai o pasiune deosebită pentru CRT și un buget considerabil, mai sunt puține motive obiective pentru a alege un osciloscop cu afișaj analogic.
Alege un osciloscop ușor de utilizat
Pentru a nu îți complica munca ar trebui să selectezi un osciloscop cu un ecran mare și un afișaj color. Acest lucru îți permite să interpretezi mai bine semnalele și măsurătorile afișate. În plus, încearcă să achiziționezi un model care are o bandă largă. Astfel, nu vei fi limitat în obținerea frecvenței maxime pe care o doresti. Poți vedea pe https://www.bitmi.ro/aparate-de-masura-si-control mai multe modele.
Capacitatea memoriei este un lucru important.
Cu cât este mai mare capacitatea de memorie a oscilografului digital, cu atât mai bine.
Un dispozitiv cu memorie redusă nici măcar nu va putea să-și folosească rata maximă de eșantionare. Pentru a îți face o idee, un tampon de 1K limitează rata de eșantionare la 5 MS/s, chiar dacă acesta este un osciloscop capabil să eșantioneze până la 100 MS/s.
Ecranul și opțiunile sunt la fel de importante.
Ecranul osciloscopului este un element esențial căruia trebuie să i se acorde o atenție deosebită. Este esențial ca acesta să fie suficient de mare și clar, astfel încât diferitele valori afișate să poată fi interpretate cu ușurință.
Cele mai bune dispozitive vin acum cu un ecran LCD color cu o rezoluție de 800 x 480 sau mai bună.
Acest tip de dispozitiv este în zilele noastre din ce în ce mai sofisticat cu opțiuni care pot fi foarte utile. Unele modele au, de exemplu, o unitate USB integrată care suportă stocarea pe un disc USB, altele sunt echipate cu o funcție Bluetooth care facilitează transferul de date. Depinde de tine să alegi instrumentul care ți se potrivește cel mai bine.