Evenimentele tragice afectează la o scară largă. Suferința celorlalți nu poate stârni indiferență, iar în astfel de momente, este imposibil să nu simți un stres accentuat. Totuși, aceste evenimente oferă și o privire asupra empatiei, compasiunii față de ceilalți și unității. Dacă compasiunea și unitatea reprezintă la o scară largă pilonii schimbării, în plan personal, este nevoie și de găsirea unor pârghii prin care îți poți menține reziliența și calmul în momentele dificile.
Strategii prin care poți contracara stresul și emoțiile copleșitoare
Psihologii spun că nu trebuie să tratezi stresul drept o slăbiciune personală, el face parte din realitatea tuturor. Nu trebuie să simți vinovăție în raport cu emoțiile copleșitoare, iar primul pas în menținerea rezilienței ține de conștientizarea factorilor care sporesc stresul și acceptarea emoțiilor. Este însă crucială găsirea strategiilor prin care îți menții echilibrul pe termen lung, iar psihologii spun că îți poți întări rezistența prin găsirea resurselor antistres, prin acțiunea de a dărui și planificarea unor activități care te scot din rutină.
Găsirea resurselor care te ajută să-ți menții reziliența
În clipele dificile, psihologii spun că este importantă identificarea resurselor care te-au ajutat să gestionezi momentele grele din trecut. Fie că vorbim de conexiunea cu ceilalți, de setarea unor mici obiective, exerciții fizice sau micile plăceri cu o valență terapeutică, în momentele dominate de stres și incertitudine, toate aceste lucruri au o importanță majoră în menținerea echilibrului.
Nu trebuie să amâni micile activități care îți asigură starea de bine. Izolarea în muncă nu va ajuta, este necesară o pauză și o analiză a activităților care îți ajută psihicul. Dacă nu știi de unde să pornești, te poți inspira din unele recomandări oferite de psihologi: ascultarea muzicii care te liniștește, socializarea, cititul, scrisul, exercițiile fizice, o sesiune de shopping, grădinăritul sau o sesiune de yoga.
Bucuria de a dărui
Fie că dăruiești timp, ajutoare celor aflați în impas sau cadouri celor apropiați, bucuria de a dărui îți poate reda liniștea și optimismul. Actul de a dărui stimulează rețelele neurale precum cele mai populare și apreciate plăceri. Generozitatea poate face minuni, fie că le oferi celorlalți daruri sau te încânți chiar pe tine cu un cadou în momentele dificile. Psihologii spun că un cadou pe care ți-l faci ție determină ieșirea din sfera pasivității și orientarea spre acțiune, iar când îți oferi ție ceva, ajungi să le oferi și celorlalți mai mult.
Poate începutul de primăvară nu este senin, dar poți aduce o mică rază cu un cadou. Așadar, descoperă colecția de primăvară Bogas și oferă sau oferă-ți un dar și promisiunea unor zile mai bune! Un cadou pe care îl oferi sau unul pe care ți-l oferi, îți poate lumina ziua. Generozitatea nu trebuie să te excludă. Având grijă de tine, ajungi să ai mai multă grijă față de ceilalți.
Planificarea momentelor de repaus
Fie că vorbim de planuri pe termen scurt sau pe termen lung, planificarea activităților pozitive este o strategie prin care îți canalizezi atenția spre emoții pozitive care pot ameliora stările actuale. O vizită făcută celor dragi sau o mică excursie în natură cu copiii sunt doar două activități pe care le poți planifica pe termen scurt pentru a diminua stresul. Deși activitățile stabilite nu pot șterge complet cauzele problemelor, te pot ajuta să reduci emoțiile inconfortabile pentru a redobândi liniștea interioară de care ai nevoie.
În cele din urmă, acum este cel mai potrivit timp pentru a manifesta mai multă compasiune, atât față de ceilalți, cât și față de tine. Compasiunea te ajută să îți menții reziliența, să-i protejezi pe ceilalți, prin ea găsești resorturile potrivite pentru a-ți păstra echilibrul și contribui la un viitor mai bun.
Sursa foto: Pexels.com
Referințe: Psychology Today