Cum recunoști o mobilă de calitate? Detaliile care fac diferența

Atunci când amenajezi un interior, există mai multe criterii de care să ții cont pentru a-ți alege o mobilă de calitate. Pe lângă aspect și materialul din care este realizată, la fel de important este confortul pe care îl oferă, pentru toți ai casei. Nu în ultimul rând, contează să alegi atent furnizorul de produse. 

Iată și mai multe detalii care te vor ajuta să faci diferența la un mobilier calitativ.

1. Robustețea mobilierului

Cea mai importantă investiție pe care o poți face pentru un mobilier de calitate este materialul din care acesta este realizat. În acest sens, cel mai recomandat este lemnul, în special cel de esență tare cum este stejarul, fagul, nuc, frasin sau cireș. Aceste texturi asigură rezistența și durabilitatea pieselor pentru mai multe generații la rând. Poți găsi însă un set modern de mobilă pentru sufragerie cu piese elegante și design modern realizate și din PAL sau MDF, mai ales din plăci fibrolemnoase laminate. Este important să verifici în acest caz ca fiecare din piese să fie bine compartimentate, pentru o asamblare facilă.

2. Finisajele și rezistența la zgârieturi

Indiferent de materialul din care este realizat mobilierul, pentru a te bucura de piese de calitate ridicată verifică întotdeauna tipul de finisaje. Aceste detalii trebuie să atragă atenția și fac parte din atenția acordată de producător produsului final. Piesele de calitate superioară trebuie să fie tratate cu lacuri poliuretanice și coloranți speciali, care să le asigure rezistența la pete, zgârieturi, lovituri, umiditate sau temperaturi mari. În cazul MDF-ului înfoliat, verifică întotdeauna modul de lipire, în special la colțuri. 

3. Elementele decorative de pe fronturi

Producătorii de mobilier de calitate au în colecțiile lor piese cu fronturi prelucrate în relief, cornișe sau muluri proeminente, picioare elegante ale paturilor sau comodelor. Aceste detalii sunt importante chiar și la piesele din plăci laminate, deoarece conferă mobilei un aspect deosebit. La o bucătărie de exemplu, caută dulapuri de vase acoperite cu o mască practică, care va proteja spațiul de sub mobilă și are totodată un rol estetic ridicat.

4. Sticla 

Chiar și la un mobilier simplu, cu design modern sau minimalist, modul de prelucrare a sticlei cu care sunt prevăzute vitrinele sau dulapurile reprezintă un indicator serios de calitate. Verifică dacă sunt prevăzute cu sticlă securizată, care poate fi la rândul ei fazetată sau chiar rotunjită.

5. Balamalele și articulațiile

Alte detalii care fac diferența sunt balamalele și articulațiile robuste, glisierele silențioase ale sertarelor, dar și tipurile de îmbinări. La un mobilier de calitate, vei găsi îmbinări cu cep propriu și scobituri ascunse, cu cep cilindric sau de tip coadă de rândunică.

6. Furnizorul de mobilier

Nu în ultimul rând, pentru a te asigura că achiziționezi mobilier de calitate verifică atent furnizorul. Chiar dacă vei găsi multe oferte online, un producător certificat pune de obicei la dispoziția clientului soluții complete pentru a-i satisface toate cerințele, și în plus poate asigura servicii suplimentare precum transport, montaj sau consiliere în amenajare.