Cu toții ne dorim să avem dinți cât se poate de albi și îngrijiți, care sa redea un zâmbet perfect și o dantură igienizată. Atunci când dinții au un aspect mai puțin estetic în ceea ce privește culoarea acestora, se poate apela la metoda de albire profesională a dinților. Albirea dinților este cea mai ușoară și mai confortabilă modalitate de a îndepărta petele inerente de pe suprafața dintelui și de a restabili strălucirea și albul dinților vechi.
Este important de știut că albirea dinților se poate face acasă sau la o clinica dentara, procedura fiind efectuată în mod profesional de către medicul stomatolog în cele mai sigure condiții.
Care sunt cauzele îngălbenirii dintilor?
Dinții sunt acoperiți cu smalț, un țesut dur compus dintr-o rețea minerală de cristale care conține doar 2% apă. Suprafața smalțului dentar este plină de numeroși pori care acționează ca niște bureți în care particulele de alimente, cafea, tutun sau alte tipuri de colorant alimentar pot pătrunde și pot păta dinții. În timp, culoarea dinților se poate modifica din cauza acestor pete. Iată care sunt factorii care conduc la îngălbenirea dinților în timp:
- Alimentația – alimentele colorate, cele cu aciditate crescută și coloranții alimentari pot afecta în timp culoarea naturală a dintelui. Vinul roșu, ceaiul, cafeaua, fructele de pădure, băuturile carbogazoase și sosurile foarte colorate sunt doar câteva exemple în acest sens.
- Înaintarea în vârstă – odată cu înaintarea în vârstă, structura și rezistenta dintelui se modifică semnificativ și apar deseori și modificări de culoare la nivelul dinților.
- Fumatul – nicotina este un factor care produce îngălbenirea dinților deoarece se depune direct pe suprafața acestora și poate cauza și alte afecțiuni parodontale.
- Igiena dentară precară – nerespectarea normelor de igienă orală corespunzătoare sau igienizarea dinților la intervale prea mari de timp contribuie la acumuarea de placă bacteriană și îngălbenirea dinților în timp.
Metode de tratament pentru albirea dintilor
Albirea dintilor cu laser
Este o procedura eficientă de albire a dinților care se efectuează doar în cabinetele stomatologice. Înainte de a începe procedura, medicul va lua măsuri suplimentare de protecție pentru gingii. Ulterior, se aplică un gel cu peroxid de hidrogen și apoi urmează albirea propriu-zisă a dinților cu ajutorul laserului.
Această procedură nu este dureroasă și este considerată cel mai eficient tratament de albire a dinților. Avantajele albirii dintilor cu laser sunt numeroase: acționează imediat, dinții își pastrează culoarea mult timp, procedura este non-invazivă pentru smalț, nu provoacă sensibilitate și nu are efecte secundare.
Albirea dentară cu gutiere
Această procedură de albire a dinților se poate realiza la domiciliu, cu ajutorul unor gutirere individuale. Acestea sunt special făcute pentru fiecare pacient și preumplute cu geluri speciale, așa cum este recomandat de medicul stomatolog. Gutierele se aplică de obicei în cavitatea orală timp de 4-6 ore în timpul somnului.
Efectele acestei proceduri sunt de obicei mai lente. În cele mai multe cazuri, stomatologii recomandă albirea cu gutiere ca mijloc de a continua sau de a menține eficacitatea albirii dinților realizată la o clinică dentară.
Cât costă o ședință de albire a dintilor în cabinet?
În general, prețurile pentru o ședință de albire a dintilor sunt stabilite de către fiecare clinică dentară în parte și pot fi accesate în secțiunea albire dinti pret. În funcție de procedura aleasă de către pacient, prețul poate varia între 300 de lei și 2800 de lei. O ședință de albire profesională cu laser costă 1810 lei, iar albirea cu gutiere la domiciliu costă 710 lei.